Sverige vallade bort sig i damernas stafett och var varken nära det tippade guldet eller ens medalj. Tidigare säsonger hade fiaskot troligen lett till en del kritik, öppen eller förtäckt, mot vallateamet. Den här gången fick det i stället åkaren Frida Karlsson att omedelbart efter loppet söka upp vallachefen Petter Myhlback.
– Jag gick direkt in i vallatrailern och gav Petter en kram. Jag vet hur hårt de jobbar. Den här gången misslyckades de men vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans. Vi måste stötta varandra i med- och i motgång, säger Frida Karlsson.
Lite senare på dagen höll Sverige presskonferens för att presentera herrstafettlaget. Där fortsatte stöttningen när Oskar Svensson slog fast att han trots missen har högsta förtroende för vallateamet.
Ett år på posten
Någonting har definitivt hänt sedan Anders Byström tog över som landslagschef för knappt ett år sedan, och senare anställde Petter Myhlback som ny vallachef.
– När Oskar uttryckte det här att han har förtroende för vallarna … det har kanske inte alltid varit så. Jag tror att det förtroendet bygger på att vallarna tar ansvar när det går fel, och det har vi pratat om hela året, att om vi tycker att något är fel så säger vi det och så pratar vi om det direkt och reder ut saker. Så att de inte ligger och gror och får fäste, säger Byström.
När Byström klev in i längdlandslaget blev fokus direkt på just detta, att få samman laget till en enhet. Det innebar tätare samarbete mellan vallare och åkare, mellan damlag och herrlag, mellan damtränare och herrtränare.
Helt enkelt: ett svenskt landslag som håller ihop oavsett resultat.
Vikten av harmoni
– Mitt mål när jag gick in var att få lugn och trygghet i organisationen efter all turbulens. Och det tycker jag att vi har lyckats med så till vida att man kan ta upp grejer om det är något som inte funkar. Vi jobbar mer som ett lag.
– Vi har tryckt på det här så mycket att alla är medvetna och förstår vikten av att ha harmoni i stället för … jag ska inte säga bråk, men harmoni gör allting så mycket enklare.
De svenska landslagsåkarna brukar inte vilja prata öppet om interna konflikter. Men nu erkänner flera av dem att stämningen mellan inte minst åkare och vallare är en annan än tidigare.
– Jag skulle nog säga att förtroendet är större i år, säger Oskar Svensson.
– När damerna missade i stafetten var det inget snack om att vi hade ett dåligt vallateam, bara att vi hade en dålig dag.
TT: Hur viktigt är det förtroendet?
– Det är extremt viktigt. Det är en förutsättning för att kunna vara med där uppe. Alla gånger när jag stått på pallen i år så har jag haft bäst skidor i fältet.
Ebba Andersson och Frida Karlsson tycker också att harmonin i laget har blivit bättre sedan Anders Byström tog över. Det gör det också lättare att prestera, säger de.
– Vi har jobbat mycket tillsammans med Anders med fokus på att verkligen trycka på det här ”tillsammans”, att vi gör det här tillsammans. Vi stöttar varandra både i med- och motgång, säger Andersson.
– Vi har jobbat mycket med sammanhållningen i laget och fått en väldigt bra lagkänsla. Det är inte bara något man säger utan man känner sig verkligen delaktig även i de andra framgångarna som kommer i laget. Det tycker jag ändå är en förändring till i år, säger Karlsson.
"Värmer i hjärtat"
Charlotte Kalla väger sina ord mer försiktigt. I stället för att säga att det var dåligt tidigare nöjer hon sig med att konstatera att sammanhållningen numera är strålande.
– Det är god stämning och det känns som att det jobbas på alla plan. Det handlar inte bara om aktiva och vallare, det känns som att alla jobbar stenhårt och stiger upp jättetidigt för att vi åkare ska få de bästa förutsättningarna, säger Kalla.
Anders Byström blir varm inombords när han får höra åkarna.
– Jag blir jätteglad av det. Det värmer i hjärtat att de tycker att det är viktigt, att de anammar det vi har pratat om.
TT: Hur spänt var det när du tog över?
– Det är klart att det fanns spänningar och gammal historik som kanske inte var utredd riktigt. Det kunde vara ganska små grejer egentligen som vi bara inte hade pratat om. Det var det vi var tydliga med i våras, att man skulle prata om saker och kommunicera mycket. Det känns bättre nu. Men nu ska vi fortsätta bygga på det här i många år framöver.