"Ekonomiskt är det katastrof för många länder"

För att skid-VM ens ska kunna genomföras krävs en rigorös testapparat. Det ska säkra åkarnas hälsa under coronapandemin – men riskerar att slå hårt mot flera landslag.
–Vi har beräknat en kostnad på flera hundratusen bara i tester. Så rent ekonomiskt är det katastrof för många nationer, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till TT.

Sveriges landslagschef Anders Byström. Arkivbild.

Sveriges landslagschef Anders Byström. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2021-02-23 05:31

På lördagen meddelade VM-arrangören i tyska Oberstdorf att man tajtar till coronatesterna under mästerskapet ytterligare. Journalister på plats skulle från början testas i snitt var femte dag genom så kallade PCR-tester. Men den fortsatt oroande situationen med covid-19 gör att man nu lägger till snabbanalyserade antigentester varannan dag mellan PCR-testerna.

För landslagen var det redan testning varannan dag som gällde, men där byts ett av antigenproven efter halva VM ut mot ett dyrare PCR-test.

Över huvud taget är det mer än vad åkarna är vana vid.

– Det blir ju tester varannan dag, och det är mycket mer än det var under Tour de Ski till exempel, säger landslagschefen Anders Byström.

Den administrativa effekten är ändå en mindre sak. Desto mer kännbar är den ekonomiska smällen, eftersom alla test måste bekostas av respektive landslag.

"Värre för andra"

Ett PCR-test kostar 90 euro (runt 900 kronor), ett antigentest kostar 45 euro. Då alla måste testas, och dessutom flera gånger om, blir det stora pengar i slutändan.

Sverige räknar med testkostnader på flera hundratusen kronor.

– Vi är ju över 40 stycken på VM (43, reds. anm.), så det är bara att räkna själv. Det blir många tusen, säger Byström, som ändå basar för ett av de rikare landslagen.

– Vi klarar ju det, även om det är klart att man hade velat lägga pengarna på utveckling i stället. Men det är värre för andra. Jag pratade med Tyskland till exempel, de har lagt stora, stora delar av sin budget på tester i år. Och det är svårt att sia hur långtgående effekterna blir av det här för kommande år.

De mindre landslagens öden är dessutom inte bara deras ensak. För att intresset för längdsporten ska bestå är det viktigt att inte bara några få länder gör upp i världstoppen, något som har debatterats flitigt de senaste åren i takt med att de centraleuropeiska länderna har tappat mark mot länder som Norge, Sverige, Ryssland och Finland.

Kan påverka världscupen

Anders Byström tycker att framtiden ser bättre ut när det gäller bredden – "på junior- och U23-VM var det många länder som var med i toppen" – men han är rädd att coronapandemins inverkan på ekonomin kan innebära ett bakslag.

– Rent ekonomiskt är det katastrof får många nationer såklart, att det är så dyra pengar bara på tester. För många små nationer kan det bli att de i värsta fall inte kan åka på alla världscuptävlingar framöver. Det vore väldigt synd.

TT: Det har aldrig varit aktuellt för Internationella skidförbundet (Fis) att ta den här kostnaden?

– Nej, det har det inte varit. Och precis som alla nationer så har väl de inte heller någon budget för det här. Det var ingenting man visste i våras, att det skulle bli så här illa.

– Men det lär bli en diskussion i vår med Fis om man kan göra någon sorts kompensationslösning för de länderna som har slitit mest. För vår del går det ju bra, men de mindre länderna kommer nog att ha sina tankar runt det här, och om vi kan hjälpa till på något sätt så får vi försöka göra det. För det är viktigt med bredden.

VM tjuvstartar med kvalificeringslopp på onsdagen. Det första medaljloppet är torsdagens individuella sprint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!