EM-silver för Fanny Roos efter rekordstöt

Fanny Roos slog till med sitt livs stöt när det gällde som mest. På inomhus-EM i polska Torun stötte hon hela 19,29 och tog en historisk silvermedalj. –Jag kände att jag hade en träff på gång och jag är bara så glad att jag fick till det här, säger Roos till TT.

Fanny Roos slog sitt svenska rekord med råge.

Fanny Roos slog sitt svenska rekord med råge.

Foto: Christine Olsson/TT

Sport2021-03-05 19:53

Fanny Roos låg på femte plats när silverstöten kom. Svenskan tog sats, stötte till och fick i väg kulan 19,29 meter. Dessutom slog hon sitt eget svenska rekord – med råge.

Roos stötte 18,85 tidigare i februari – ett inomhusrekord hon nu slog med nästan en halv meter. Hon är även den första svenskan att ta medalj i ett internationellt mästerskap.

– Det betyder jättemycket. Jag är jätteglad, säger hon.

TT: Hade du räknat med det här?

– Jag försökte att inte tänka på det utan jag försökte göra det jag behövde göra. Jag vet att jag är i väldigt bra form och jag kände att jag hade en träff på gång. Jag är bara så glad att jag fick till det här, säger hon.

"Spännande hela tiden"

Stöten tog 26-åringen upp i ledning och där och då var guldmedaljen hennes. Men bara för en liten stund.

Direkt efteråt ville nämligen inte portugisiskan Auriol Dongmo vara sämre när hon stötte 19,34. Det resultatet räckte också till guld. Trea blev tyskan Christina Schwanitz på 19,04.

– Det var spännande hela tiden. Det var en väldigt bra tävling. Det var många som bra och det kändes som att alla kunde gå om alla, säger Fanny Roos.

För svenskan väntar hemresa vid tretiden på natten. Hur firandet kommer att gå till återstår att se.

– Jag har inte hunnit tänka på det, säger hon med ett skratt.

Bahta nära medalj

En annan som jagade medalj under kvällen var Meraf Bahta. 31-åringen gjorde mästerskapscomeback efter avstängningen för brott mot dopningsreglerna och tog sånär en medalj på 3 000 meter.

Men strax före slutet föll nederländskan Maureen Koster precis framför Bahta som tappade dyrbara sekunder. Bahta tog sig till slut i mål som fyra på 8.48,78, drygt två sekunder från medalj.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel tidigare rekord för Roos.

Fakta: Fanny Roos

Född: 2 januari 1995 i Ljungby (25 år).

Bor: Växjö.

Tränare: Vésteinn Hafsteinnsson.

Personliga rekord: 19,29 inomhus 19,06 utomhus (båda svenskt rekord).

Mästerskapsmeriter: Guld inne-EM 2021 och Guld i U23-EM 2017. Fyra i inne-EM 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!