EM ska få Rom att glömma coronan

Ett märkligt år. Ett märkligt mästerskap. Frågan är om fotbolls-EM kan ge hoppet tillbaka till Italien efter ett år av coronakris.

Vid ruinerna kring Forum Romanum håller EM-arrangörerna på att sätta upp ett festivalområde för fotbollssugna under EM. Här ska 1|000 personer släppas in under matchkvällarna - om de bär munskydd och inte har feber.

Vid ruinerna kring Forum Romanum håller EM-arrangörerna på att sätta upp ett festivalområde för fotbollssugna under EM. Här ska 1|000 personer släppas in under matchkvällarna - om de bär munskydd och inte har feber.

Foto: Wiktor Nummelin / TT

Sport2021-06-10 17:24

Det sista finliret pågår runt om i Rom inför fredagens premiärmatch. Vid Olympiastadion byggs trappstolar ihop för att kunna övervaka fansen på vägen in till matchen mellan Italien och Turkiet.

Nya skyltar vid entrén varslar om temperaturkontroller och munskyddskrav.

Detsamma syns vid den blivande supporterzonen intill klassiska Forum Romanum.

Här går samtidigt romaren Vincenzo och känner optimism.

– Vi är väldigt laddade. Italien var ju inte med i senaste VM, konstaterar han.

Turkiska bröder

Å andra sidan är motståndarna lika optimistiska.

– Vi kan bli årets stora överraskning, tror Tysklandsboende bröderna Ayyildiz – Murat, Özcan och Hasan – som tagit med sig svågern Ali Ihsan Tarhan till Rom.

Fast de hade gärna sett att fler kunnat göra samma resa. Coronapandemins restriktioner gör att de turkiska fansen på plats nästan helt kommer att utgöras av personer som bor runt om i olika EU-länder, snarare än i Turkiet.

– Det blir kanske bara 2 000. Men vi kommer att höras, lovar Özcan.

Coronasymbol

Att just Rom står som värd för premiären i årets utspridda EM är extra passande. Italien har blivit något av europeisk symbol för coronapandemin.

Det var här som covid-19 slog till först och hårdast när smittan kom över från Kina i fjol. Enligt de senaste officiella siffrorna har 126 767 personer i Italien avlidit i sjukdomen – nästan ett helt Umeå.

De senaste veckorna har dock gett andrum, när allt fler till sist blivit vaccinerade. Smittspridningen har fallit rejält och restauranger och caféliv och annan verksamhet har äntligen kunnat komma igång igen.

Oro för publiken

Samtidigt finns fortsatt en hel del oro i luften. Arrangörerna kommer bara att släppa in 16 000 åskådare under premiärmatchen – något som vissa ändå tycker är för många.

– Det är verkligen väldigt tidigt och ganska typiskt att det är just fotbollen som får börja ta in så mycket folk igen, säger Mario Armijo, som turistar med kompisen Edgar Salgado vid Peterskyrkan.

– Jag är lite skeptisk. Fast det beror kanske på att jag inte är fotbollsintresserad, ler han ursäktande.

Vill vinna igen

Fotbollsmässigt är Italien fredagskvällens favorit. Laget har 27 matcher i rad utan förlust – senast var mot Portugal i september 2018. Italien har dessutom aldrig förlorat mot Turkiet, som i sin tur förlorat alla sina tidigare fyra EM-premiärer.

Gamla italienska fotbollsrävar börjar redan drömma om en ny EM-titel för förbundskapten Roberto Mancini och hans lag.

– Jag gillar verkligen Mancini. Han är en verkligt bra person som får fram utmärkta resultat. Hans framgångar beror först och främst på hans förmåga att få Italien att spela modernt, säger Luigi Riva – segerskytt när Italien 1968 tog sin hittills enda EM-titel – till nyhetsbyrån AFP.

Glömma pandemin?

Turkiet har samtidigt också ett allt starkare lag på gång, som bara förlorat tre av de 26 matcher som spelats sedan Senol Günes – som förde Turkiet till VM-brons 2002 – kom tillbaka som förbundskapten härom året.

Italienske hemmasupportern Vincenzo är ändå rätt säker på seger.

– Vi har kanske inte det mest spännande laget, men det är ett bra lag, säger han och hoppas som så många andra att få glömma coronapandemin ett tag.

– Allt håller på att bli bättre.

"Vi är väldigt laddade", säger hemmasupportern Vincenzo i Rom, som är klädd i landslagströja redan dagen innan EM-premiären.
"Vi är väldigt laddade", säger hemmasupportern Vincenzo i Rom, som är klädd i landslagströja redan dagen innan EM-premiären.
Fakta: Svårslagna premiärlag

Italien, med Roberto Mancini som förbundskapten, har inte förlorat sedan den 10 september 2018, då man föll med 0-1 borta mot Portugal i Nations League. Därefter har laget 22 segrar och 5 oavgjorda på 27 matcher. Bland annat vann man alla sina 10 matcher under 2019, med målskillnaden 37-4.

Turkiet har bara förlorat tre av de 26 matcher som spelats sedan Senol Günes återkom som förbundskapten i februari 2019. Laget föll mot Island 2019 och två gånger mot Ungern 2020. I år är man dock obesegrade efter att bland annat ha öppnat VM-kvalet med 4-2 mot Nederländerna och 3-0 mot Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om