Coronapandemin fick arrangör efter arrangör runt om i världen att göra halt på stället. Så gott som alla tävlingar av hög internationell kaliber under mars, april, maj och juni är inställda eller skjutna på framtiden.
Ett flertal tävlingar i sommar har också strukits. För ryttare och arrangörer är det ekonomiska smällar som skördar offer.
– Man får tyvärr räkna med att ett par arrangörer slås ut. Det är en otroligt tuff situation ju längre det här håller på.
TT: Hur är situationen hos de svenska landslagsryttarna?
– En del tycker att det är tufft när man inte har ett tydligt mål. Det kan också vara ekonomiskt tufft, säger Ankarcrona.
"Måste strypa utläggen"
TT: Är någon eller några av dina ryttare i en så svår ekonomisk situation att framtida satsningar är i fara?
– Det beror på hur lång tid det här tar. För en del är det jättetufft, inget snack om det. Hur många månader man kan hålla ut är individuellt. Som företagare finns det viss hjälp att få. Jag vet att en del ryttare har permitterat personal. Man måste strypa utläggen.
I en intervju med Clipmyhorse, som återgavs av tidningenridsport.se , tror Ludger Beerbaum, flerfaldig mästerskapsmedaljör, att pandemin förändrar hoppsporten i grunden.
Han säger:
"Jag tror vi behöver förstå att det inte kommer att vara möjligt att återgå till sporten som vi varit vana vid den. De flesta ryttare har suttit på flygplan mer än de varit hemma och rest från det ena landet till det andra. Jag kanske är gammaldags men jag vet inte om det kommer att vara möjligt i framtiden. Den här krisen kan vara i veckor, månader och till och med år. Jag tror att vi kommer att få leva med konsekvenserna av den här krisen i många år."
"Blivit lite osunt"
TT: Delar du Beerbaums syn?
– Jag ser inte det som Ludger målar upp som ett skräckscenario. Jag inbillar mig att marknader har ett sätt att rensa upp sig själva ibland. Vi har fantastiskt fina tävlingar och det har växt upp enormt många de senaste fem tio åren. Frågan är om det inte har blivit för mycket. En del hästar har fått tävla för mycket, det har blivit lite osunt. Ryttare åker från en tävling till en annan och hinner knappt hem för att träna hästar, säger Henrik Ankarcrona.
– Det blir några steg tillbaka, det står utom allt tvivel med tanke på världsekonomin, men låt oss försöka komma tillbaka till där vi var för några månader sedan. Fast då lite bättre, med mer eftertänksamhet och bättre planering. Bollen har rullat i en otrolig fart i några år. Nu får vi en chans att reflektera.
Komma tillbaka bättre
TT: Har sporten varit lite fartblind?
– Det kan man nog säga, men jag vill inte säga det som något negativt. För mig är alltid utveckling positivt. När ett företag eller en sport växer väldigt fort kan man få växtvärk och det kan dyka upp följdproblem som man någon gång måste ta itu med. Där kan vi ha chansen nu.
– Jag hoppas att vi efter pandemin kan återkomma och bli bättre, ännu mer häst- och ryttarvänligt, säger Henrik Ankarcrona.