Stilleståndet i ligaspelet är ytterst kostsamt för ligasystemets klubbar – stora som små – och blir krisen långvarig är risken påtaglig att ett flertal klubbar kollapsar och förmodligen inte kan återuppta verksamheten.
Greg Clarke uppmanar klubbarna och spelarfacket, PFA, att snarast komma överens om lönesänkningar.
– Fotbollen står inför ekonomiska utmaningar bortom vår vildaste fantasi. Pandemin kommer att följas av ekonomiska konsekvenser och alla affärsområden kommer att bli lidande, säger Clarke.
Dela bördorna
– Vi står inför att förlora klubbar och ligor allt medan finanserna rasar samman. Många samhällen kan förlora sina klubbar. Chansen att de återuppstår är små. I denna oförutsedda motgång måste alla inblandade intressenter – spelare, fans och ägare – ta ett kliv framåt och dela bördorna för att hålla sporten vid liv.
Premier League och de tre underliggande ligorna har stått stilla i en månad på grund av pandemin. Det är oklart om och när seriespelet kan återupptas. Greg Clarke vill att en krisplan sys ihop. Omgående.
"Skulle vara dårar"
– Vi hoppas att slippa en sådan om spelet kommer igång, men vi skulle vara dårar om vi inte skapar en beredskapsplan. De som förlorar sina klubbar om engelsk fotboll inte antog utmaningen skulle med rätta döma oss som grymma, säger han.
Klubbarna i Premier League vill tillfälligt sänka sina utgifter med motsvarande 30 procent på årsbasis. PFA säger sig villigt att skänka en del av spelarlönen till välgörande ändamål, men vill inte att pengarna ska komma klubbägarna tillgodo. Spelarfacket menar att lönesänkningar ger mindre skatteinkomster till den brittiska staten.