Federer: "Slå ihop herr- och damtennisen"

Världsstjärnan Roger Federer tycker att det är hög tid att slå ihop herr- och damtennisen. Inte på banan, men väl organisatoriskt. "Är jag den ende som tänker att tiden är inne att förena herr- och damtennisen?" frågar sig Federer – och möts av stort bifall.

Roger Federer vill slå ihop ATP och WTA. Arkivbild.

Roger Federer vill slå ihop ATP och WTA. Arkivbild.

Foto: Halden Krog/AP/TT

Sport2020-04-22 15:06

Schweizaren anser att herrarnas organisation ATP borde slås samman med WTA, damernas motsvarighet.

Det gör han i en tweet på onsdagen.

"Jag pratar inte om att slå samman tennisen på banorna utan om att slå samman organisationerna som styr damernas och herrarnas tourer", skriver Roger Federer.

Som nästan alla andra sporter lider proffstennisen av coronapandemin. Och de som drabbas värst är spelarna i skiktet under världstoppen. Många spelare går inte runt i och med att inga turneringar spelas och nyligen beslutade ATP, WTA och Internationella tennisförbundet samt de fyra grand slam-turneringarna att ekonomiskt stötta lägre rankade spelare.

Tunga namn stöttar

Federer, som vunnit 20 grand slam-titlar under sin långa karriär, ser tiden som mogen att slå samman organisationerna för att stärka tennisen på både dam- och herrsidan.

"Det är för förvirrande för fansen när det är olika rankningssystem, olika loggor, olika hemsidor och olika kategorier av turneringar", skriver han.

Och idén ser ut att vinna gehör. På kort tid "gillades" Federes inlägg av flertalet framstående dam- och herrspelare.

"Det här är något jag har sagt sedan tidigt 1970-tal. En gemensam röst för damer och herrar har länge varit min vision för tennisen", svarar den amerikanska tennisikonen Billie Jean King på Federers inlägg.

Startade WTA

Hon var själv med och startade WTA 1972.

"WTA har alltid varit en plan B. Jag är glad att vi är på samma våglängd. Låt oss få det här att bli verklighet", skriver Billie Jean King.

Även Rafael Nadal, som tillsammans med Federer och Novak Djokovic utgjort herrtennisens stora stjärntrio de senaste två decennierna, står bakom idén.

"Jag håller helt och hållet med om att det hade varit fantastiskt om herr- och damtennisen bestod av en enda gemensam organisation när vi tar oss ur den här krisen", skriver Nadal.

Tennissäsongen ställdes in i mars och först tidigast i juli hoppas man att kunna spela tävlingar på nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!