Fem punkter från derbyt på Knektavallen

Derby och seriepremiär. Här är fem reflektioner från onsdagens heta match mellan Hultsfreds FK och SK Lojal.

Det dröjde 14 minuter. Sedan åkte Christopher Einarsson på säsongens första varning.

Krönika2020-07-02 16:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Det var ett förhållandevis snällt derby på Knektavallen. Även Christopher Einarsson – traktens största buse de senaste tio säsongerna – höll sig lugn. Förutom vid ett tillfälle. I den 14:e minuten kom HFK-spelaren sent in i en duell och kapade Blend Ali Osman rejält. Därmed var säsongens första varning i hamn. Det var Einarssons 82:a gula kort sedan 2010.

2) På tal om Blend Ali Osman. Han tvingade avbryta derbyt efter den där tacklingen. Det var synd. Den nya Lojal-spelaren har en intressant bakgrund, med bland annat landslagsmeriter i futsal. Förhoppningsvis får vi se mer av honom framöver.

3) Som bekant har Ilhan Jejna och Jetmir Shehi lämnat Lojal både en och två gånger det senaste året. De tillhör numera IFK Tuna respektive Målilla GoIF. Men till det här derbyt var de tillbaka i Lojal – som lagledare.

4) Matchens behållning var utan tvekan Deart Agushis 1–0-mål i den första halvleken. 17-åringen fick på en drömträff från 25-30 meter. Ribba in. Även målfirandet höll internationell klass... Agushi slet nämligen av sig matchtröjan och visade upp den för kameran. "Det var planerat. Vi var några kompisar i skolan, från både HFK och Lojal, som bestämde att den första målskytten skulle ta av sig tröjan. Så det var bara att hålla sitt löfte. Det var värt ett gult kort," sa anfallaren efter matchen.

5) Säsongens första Hultsfredsderby slutade alltså 1–1. Det resultatet lär spelarna och ledarna i HFK vara mest nöjda med. Hemmalaget gick på knäna den sista kvarten och levde farligt flera gånger.