"Finns det något oskönare än stenhårda fotbollar?"

Man hinner göra många saker på en helg. Jaha! Som att besöka Bockara, Höreda och ett isande kallt Frödinge, bland annat. Man kan också hinna med att bomma två matchbollar i en ligamatch i padel.

Frödinge-Brantestad är åter ett division två-lag. De studsade tillbaka direkt - precis som VH gjorde efter ett par förlustmatcher.

Frödinge-Brantestad är åter ett division två-lag. De studsade tillbaka direkt - precis som VH gjorde efter ett par förlustmatcher.

Foto: Michael Nordin

Krönika2020-10-18 20:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu byggs det nya padelbanor i Västervik. Globen ska bli padelcenter, åtminstone temporärt. Padel, padel, padel. Får inte folk nog snart, kan man undra. Nja, det verkar inte så, snarare tvärtom. Jag är själv med i rushen. Hur som helst var det så nära att första ligasegern kom i helgen, men det gäller att dunka in bollarna när lägena ges. Två brända matchbollar. Suck. 

Vimmerby Hockey tycks däremot ha tagit mig på orden. Inför söndagsmatchen borta mot Hanhals handlade mycket om att laget måste höja effektiviteten och sätta lägena. Tolv mål på fem matcher var ett för skralt facit. Sagt och gjort. Mot ett formstarkt Hanhals, visade VH att eventuella mentala spöken i avslutningsmomenten inte skulle få plats att stöka till det. 2–0 efter första perioden. 4–0 efter två. Klappat och klart. Effektivt, bra värderingar och kloka beslut när målchanserna dök upp. 

Vinsten – 4–1 till slut – förde upp VH på fjärde plats i tabellen. 

Uppåt bar det också för Frödinges damlag. På ett isande kallt Lundavallen förvandlades chockstarten med baklängesmål redan efter 30 sekunder, till en klang- och jubelfest. Ett metodiskt, beslutsamt och fysiskt överlägset FBSK gjorde till slut processen kort med då kvalledande Gnosjö. 4–1-vinsten innebar seger i gruppen och avancemang till division två. Då har vi ytterligare en häftig och ytterst intressant serie att se fram mot 2021. En serie, hoppas och förmodar jag, med såväl Vimmerby IF, Tjust IF, Rimforsa IF och – Frödinge-Brantestad SK. 

Värre då för Södra Vi IF, som spelade bort sina chanser att vinna gruppen och nå division fyra som kvalvinnare. Andraplatsen är fortfarande inom räckhåll. På plats i Höreda fick jag se ett svartvitt hemmalag vara ett par klasser bättre än Södra Vi. De räckte inte till. 

Det gjorde inte heller Djursdala SK, borta mot BB 2001 i Bockara. Två hörnmål straffade sig hårt för DSK, som lika gärna kunnat nå oavgjort, men föll med 1–2. Frågan är bara vad de tänkte när de pumpade matchbollen? Min fot gick nästan av när jag stoppade bollen när den gick över sidlinjen. Finns det något oskönare än stenhårda, nästan ospelbara fotbollar att sparka på och spela med? 

Kvalavslutningen till division fem blir hur som helst en rysare. Alla fyra lagen i kvalgrupp 3 står på tre poäng. Djursdala tar emot VSGF/JAIK och Gunnebo möter BB 2001 i sista omgången. Vantar, mössa och långkalsonger på.