Fler unga på padelplanen med skola på distans

Padelhallarna tycks överleva coronakrisen. Fyra spelare på 200 kvadratmeter gör padel till ett relativt säkert alternativ för den som vill motionera i coronatider.
–Det är relativt oförändrat, säger Torbjörn Ryman, som driver en anläggning i Östersund, om kundtrycket.Men spelarnas medelålder har sjunkit.

Hyr-racketarna torkas av med desinfektionsmedel mellan matcherna i landets padelhallar. Arkivbild.

Hyr-racketarna torkas av med desinfektionsmedel mellan matcherna i landets padelhallar. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-04-05 15:40

Runt om i Sverige pågår padelmatcherna som om coronaviruset inte existerade. Racketsporten som snabbt ökat i popularitet liknas bäst vid en kombination av tennis och squash och lockar motionärer över hela Sverige.

– Jag skulle säga att det är relativt oförändrat, säger Torbjörn Ryman som driver Padelcenter i Östersund om antalet kunder.

Folkhälsomyndigheten vill att motionerandet ska fortsätta men uppmanar till att göra det ett sätt som inte riskerar att sprida smitta. Aktiviteter som löpning, promenader och golf anses innebära liten smittspridningsrisk.

Padel är ytterligare en sådan sport. Den sker visserligen inomhus men den har förutsättningarna att kunna utövas på ett säkert sätt, säger Torbjörn Ryman.

– På en padelbana är man max fyra spelare på 200 kvadratmeter och vi har två banor i varje hall så vi har inte jättemycket folk i hallarna samtidigt. Vi har inte känt att vi behöver gå in med några ytterligare pekpinnar.

Ungdomarna tar över

Generellt märks ingen större minskning i antalet som spelar, men inte heller en ökning. Padel Zenter i Stockholm har fått in en del avbokningar från olika företag och sista-minuten avbokningarna har ökat. Men samtidigt tycks skolornas distansundervisning ha frigjort tid för både gymnasieelever och universitetsstudenter, och resulterat i att det är full fart i hallarna redan på tidig eftermiddag.

Padelbanor i Östersund och i Göteborg ser samma mönster.

– De sista veckorna har snittåldern gått ner lite och det är många människor mellan 18 och 30 år som spelar hos oss. Med tanke på att skolorna har distansundervisning är det mer ungdomar hos oss under dagtid, säger Ulf Börjeson, klubbdirektör för Göteborgs lawn padelklubb.

"Inga high-fives"

Samtidigt som hallarna fortsatt lockar folk, pågår ett ständigt arbete för att hålla virussmittan borta från lokalerna. Små omklädningsrum och hyrracketar som byter händer flera gånger per dag ställer höga krav på personalen.

På padelklubben i Göteborg görs numera ett så kallat greppbyte, alltså att rackethandtag lindas om mellan varje person som hyr det. Och på padelanläggningen i Stockholm måste kunderna tvätta och sprita händerna framför personalen innan de får hyra ett racket. I Östersund är man också väldigt noga med att uppmana spelarna att inte röra varandra.

– Det blir inga high-fives eller att ta i hand som man brukar göra innan och efter match utan man får klappa ihop racketarna om man vill visa uppskattning till varandra, säger Ryman.

Och trots att anläggningarna erbjuder omklädningsrum uppmanar personalen till att ombyte ska ske hemma.

– Vi uppmanar folk till det för att hålla smittan borta så att man kan fortsätta att hålla igång och vara aktiv någon timme per dag iallafall, säger Ulf Börjeson.

Fakta: Vad är padel?

Padel är en racketsport som är populär i Sydamerika och i Spanien och kan liknas vid en blandning av tennis och squash.

Matcherna sker mellan två lag med två spelare vardera. Padelplanen är 10x20 meter och har två planhalvor som delas av ett nät. Planen omges också av väggar som får användas under spelets gång.

Poängen räknas på samma sätt som i tennis och man spelar bäst av tre eller fem set.

2016 kom padeltennis med i Svenska språkets nyordlista.

Källa: Svenska padelförbundet, Padelregler.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!