Ska det bli ett sensationellt tronskifte?

När Kisa BK tog steget upp i division 3 blev de kungar i den lokala fotbollen. Nu ser vi ut att vara på väg mot ett tronskifte i innebandy också. Rimforsa är med och gör upp om seriesegern i tvåan, medan Vimmerby är på väg att åka ur ettan.

Rimforsa med Tobias Claesson och Marcus Karlsson i spetsen ser ut att vara på väg att ta över den lokala innebandytronen från Jonatan Greens Vimmerby.

Rimforsa med Tobias Claesson och Marcus Karlsson i spetsen ser ut att vara på väg att ta över den lokala innebandytronen från Jonatan Greens Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2021-11-27 16:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Första perioden mellan Rimforsa och KFUM Norrköping och tredje perioden mellan Vimmerby och Kalmarsund Ungdom. Det hann undertecknad beskåda i fredags och slutsatsen jag drar efter det är vi är onekligen på väg mot ett tronskifte i den lokala innebandyn.

Historiskt sett är det ganska sensationellt att innebandyn i Kinda kan vara på väg förbi Vimmerby. För 25 år sedan när VIBK huserade i elitserien fanns ingen klubb i Kinda kommun. Sporten utövades i form av klassiska nattinnebandyturneringar i Kisa med småmål och spel tre mot tre. Grunden för Rimforsa IF:s innebandysektion lades när turneringar för lag med fem utespelare och målvakt avgjordes i Åsundahallen. Då spelade jag själv ett par gånger med ett kompisgäng från VIBK:s juniorlag och jag minns att vi lyckades plocka hem ett par titlar.

Innebandyn har utvecklats mycket i Rimforsa sedan dess och med egna produkter som Tobias Claesson och Marcus Karlsson, som för övrigt är 25 år nu, så har klubben något riktigt bra på gång. De har varit nära att vinna tvåan flera gånger på senare år, men har aldrig nått hela vägen fram. Den här säsongen har laget inlett med sex raka segrar och ser ut att vara redo att ta klivet upp.

Fredagens möte med KFUM Norrköping hemma var ett styrkebesked. Gästerna hade också gått rent i inledningen av serien och var det första laget som kunde utmana Rimforsa på allvar i år. Tobias Claesson grundlade segern med två spektakulära mål och inte ens när laget tappade 5–1 till 5–4 var det inte någon fara på taket. Rimforsa plockade då fram en smart defensiv och lyckades hålla undan och vinna.

Det är förstås lite väl tidigt att börja prata om serieseger när bara sex av 18 omgångar är avgjorda. Östgötatvåan ser dock ut att utvecklas till en tvåhästarsduell där Rimforsa och Finspång går fram som ångvältar med idel segrar. Ett första svar på hur den duellen ska sluta får vi den 17:e december då Rimforsa tar emot Finspång hemma. Dessutom kan det bli en raffinerad upplösning i vår då returmötet i Finspång spelas i den sista omgången den 20:e mars.

Historiskt sett ska Rimforsa få det tufft mot ett Finspång som har flera säsonger i Elitserien bakom sig och tränas av den gamle storspelaren Kalle Ramlöv. Rimforsas lagbygge är ovanligt starkt i år med mängder av spelare med erfarenhet från elitnivå så chansen finns definitivt för ett tronskifte.

Samtidigt som jag lämnade Hackelhallen i Rimforsa i fredags för att återvända till Vimmerby och Idrottshallen kom rapporten att Kalmarsund Ungdom hade ledningen med 7–1 mot VIBK. Okej att hemmalaget lyckades få stopp på blödningen sen och spelade jämnt resten av matchen. Förlusterna är för många och för stora för Vimmerbylaget den här säsongen för att det ska vara rimligt att tro att laget reder ut situationen och räddar nytt kontrakt.

Efter elva matcher och halva serien avverkad står VIBK på sju poäng och är näst sist i serien. Med 48 gjorda mål och 94 insläppta så här långt finns förbättringspotential på flera områden om man säger så. Det lilla hopp som laget har är att ett tre veckor långt VM-uppehåll väntar följt av en ny period med spelledigt över jul- och nyår. Det är sista chansen för lagledningen att få till en radikal förändring och hitta ett vägvinnande spel till andra halvan av serien.