Förbud mot hejaramsor på Tokyo-OS

OS-arrangören i Tokyo presenterar nu de första smittskyddsreglerna som gäller under sommarspelen i Japan i sommar. –På många sätt blir de här spelen en annorlunda upplevelse, säger IOK:s Pierre Ducrey.

Med 170 dagar kvar till OS och 202 till Paralympics i Tokyo presenteras åtgärdsprogrammet mot coronasmittan.

Med 170 dagar kvar till OS och 202 till Paralympics i Tokyo presenteras åtgärdsprogrammet mot coronasmittan.

Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Sport2021-02-03 10:15

De första reglerna gäller ledare och företrädare för de internationella idrottsförbunden. De förbjuds att åka allmänna transportmedel utan tillstånd. De uppmanas att klappa händerna, men inte sjunga eller ropa hejaramsor.

Följs inte reglerna blir man hemskickad.

– På många sätt blir de här spelen en annorlunda upplevelse, säger Pierre Ducrey, ansvarig för OS-arrangemang inom Internationella olympiska kommittén (IOK), enligt Reuters.

De regler som nu presenterats lär ligga till grund för dem som övriga OS-resenärer har att följa.

"Hälsan och säkerheten för alla under OS och Paralympics har högsta prioritet. Därför har de här spelreglerna skapats", säger IOK:s vd för OS, Christophe Dubi, på IOK:s webbplats.

"Vi vet att de här spelen kommer att bli annorlunda på flera sätt. För alla deltagare kommer det att bli förhållanden och begränsningar som kräver flexibilitet och förståelse. Genom att följa reglerna blir vi starkare tillsammans. I gengäld kommer man att minnas OS och Paralympics som ett historiskt ögonblick för mänsklighet, för den olympiska rörelsen och alla som bidrog till succén".

Spelreglerna för aktiva och deras ledare, samt andra OS-resenärer, kommer inom kort. Utförligare spelregler presenteras i april, bland annat det som rör karantän och coronavirustestning.

Fakta: OS i Tokyo

Den 24 mars i fjol meddelade Japans premiärminister Shinzo Abe att Japan och IOK är överens om att flytta fram OS ett år, på grund av coronapandemin. OS är nu planerat till 23 juli–8 augusti i år.

Två månader senare sade IOK:s ordförande Thomas Bach att om inte spelen kan genomföras 2021, på grund av pandemin, ska spelen ställas in helt.

Det har från flera håll sagts att OS inte kan genomföras utan ett vaccin, vilket IOK förnekat. IOK:s ordförande Thomas Bach har dock sagt att han önskar att alla deltagare vaccinerar sig mot covid-19, om vaccin finns tillgängligt. IOK ska, i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO), försöka hjälpa aktiva från utvecklingsländer att få tillgång till vaccin före OS.

I början av januari utlyste Japan nödläge i bland annat Tokyo på grund av ökad smittspridning. Den japanske ministern Taro Kono, och senare London-OS kampanjchef Keith Mills och den japanske experten på smittsamma sjukdomar, Kentaro Iwata, sade att det är osäkert om OS kan genomföras. En anonym regeringskälla sade att Japans regering vill ställa in OS, vilket förnekades av premiärministern Yoshihide Suga och IOK.

IOK hoppas fortfarande på publik på tävlingarna, men räknar inte med att kunna ha fulla läktare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!