Förbundet föreslår granskning: "Oseriöst"

Svenska ishockeyförbundet går på sin webbplats ut och föreslår att sekretessen hävs kring uppsägningen av en mångårig medarbetare. Den sparkade medarbetaren är kritisk till förbundets agerande och kallar det för absurt och oseriöst.

Tommy Boustedt avgick härom dagen. Arkivbild.

Tommy Boustedt avgick härom dagen. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Sport2020-04-24 14:35

I onsdags meddelades det att Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt kommer att avgå efter uppgifter om missförhållanden på kansliet. Bland annat fick en medarbetare efter 24 års anställning sparken på grund av arbetsbrist, vilket fick 34 välkända hockeyprofiler – med Börje Salming och Curt Lundmark i spetsen – att protestera i ett öppet brev.

Enligt TT:s uppgifter ska en av anledningarna till uppsägningen ha varit att medarbetaren låg bakom en polisanmälan mot en person på förbundet, gällande sexuellt ofredande.

"Inget att dölja"

På fredagen öppnade Svenska ishockeyförbundet (SIF) för att låta en oberoende jurist granska avtalet som slöts vid uppsägningen.

"Från SIF:s sida finns ingenting att dölja. Vi är därför beredda att från vår sida omgående acceptera att avtalssekretessen hävs så att en sådan oberoende genomgång kan göras", skriver Ishockeyförbundet på sin webbplats.

Förbundet vidhåller att överenskommelsen är gjord efter gängse regler och att de inte kan kommentera fallet mer ingående om inte medarbetaren går med på det.

"Synnerligen märkligt"

TT har pratat med den avskedade medarbetaren som är beredd att göra det:

– Jag kan tänka mig att man gemensamt upphäver tystnadsplikten, säger personen.

Men medarbetaren är kritisk mot att förbundet inte tagit en direktkontakt utan väljer att kommunicera via sin webbplats.

– Jag finner agerandet från arbetsgivaren synnerligen märkligt. Jag har jobbat fackligt sedan jag var 20 år gammal och jag har aldrig varit med om maken. Att en arbetsgivare går ut via sin officiella hemsida och har synpunkter och förslag till en enskild medarbetare. Jag finner det hela absurt.

– Jag anser inte att man ska föra den här diskussionen via media. Det är oseriöst.

Stormarna mot förbundet har avlöst varandra det senaste året med bland annat Damkronornas landslagsbojkott, polisanmälan för sexuellt ofredande, anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan fackklubben och arbetsgivaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!