Förbundets vädjan: "Är väldigt allvarligt"

Träningsmatcher på lägre nivå blir spelobjekt som omsätter mångmiljonbelopp. Det ökar risken för matchfixning. Svenska fotbollförbundet vädjar därför till distriktsförbunden om att inte sprida information om träningsmatcher.

Svenska fotbollförbundet vill stoppa information om kommande träningsmatcher på grund av risken för spelfusk. Arkivbild.

Svenska fotbollförbundet vill stoppa information om kommande träningsmatcher på grund av risken för spelfusk. Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Sport2020-04-01 12:20

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, till Göteborgs-Posten.

I stort sett all toppidrott runt om i världen har stoppats på grund av spridningen av coronaviruset. Det innebär att spelbolag inte längre har några spelobjekt på elitnivå. Därför har spelet på träningsmatcher, även på låg nivå, vuxit kraftigt.

En träningsmatch i Borås mellan Byttorp och Södra Ving, som spelar i division 4 respektive 5, kan enligt en uppskattning ha omsatt spel för 37 miljoner kronor hos bolag världen runt.

Nu uppmanar Svenska fotbollförbundet sina distriktsförbund att inte publicera information om kommande träningsmatcher på sina hemsidor för att på så sätt minska risken för matchfixning.

Enligt Andersson kommer önskemålet ursprungligen från polisen.

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt. Och jag tycker att spelbolagen måste ta sitt ansvar. Det är inte ansvarsfullt att bete sig så. Om det handlar om spelbolag med tillstånd i Sverige, så hoppas jag att de tillstånden begränsas väldigt fort, säger Andersson och hoppas att åtgärden ska ge effekt.

– Det (informationen) finns ju på klubbarnas hemsida, men hittar man till Ösets BK om man är ett asiatiskt spelbolag? Jag hoppas inte det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!