Förbundsbasen: Känner en positiv opinion

Nyamko Sabuni bollade i partiledaremötet frågan om allsvensk fotbollspremiär den 14 juni. Stefan Löfven tog emot men slog en snabb sidledspassning till statsepidemiologen Anders Tegnell, nyckelspelaren i den här matchen. Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson gillade Sabunis insats.
–Ett politiskt utspel, men som gagnar vår sak och det kan vi inte vara negativa till, säger han.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Sport2020-05-19 19:40

Elitfotbollen fick in en fot i det politiska spelet när Liberalernas partiledare Sabuni valde planhalva och gick i närkamp med statsminister Löfven.

– Någonstans är det positivt att alla som har ett engagemang kring att elitfotbollen ska återstarta bryr sig. I grunden är det positivt, men Folkhälsomyndighetens ställningstagande kommer i huvudsak att vara vägledande för de beslut som tas, säger Nilsson till TT.

Sabunis offensiv gav inte utdelning. Kravet på att låta allsvenskan starta i mitten av juni fick inte gehör hos statsministern. Fotboll eller inte? Det anser Löfven är en fråga för Tegnell och Folkhälsomyndigheten.

Inte besviken på Löfven

TT: Är du besviken på regeringen, Karl-Erik Nilsson?

– Nej, jag kan inte vara det. Det har varit hållningen hela tiden. När vi hade lättare restriktioner mot Europa i övrigt var vi ganska glada över den hållningen. Då kan inte vi bara ändra uppfattning för att vi har en annan uppfattning i en annan fråga nu.

Trots Folkhälsomyndighetens njugga inställning och regeringens ovilja att ta beslut i frågan ger Nilsson inte upp hoppet om allsvensk fotboll redan i mitten av juni.

– Jag tror ändå att vi har anledning att vara optimistiska. Det är en dialog som pågår med Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet är engagerat i frågan. Jag känner ändå att det är en väldigt positiv opinion för vår sak.

– I grund och botten tror jag att vi går i gång som planerat den 14 juni, men vi vill ha ett besked och ett besked så fort som möjligt.

Tysk draghjälp

Nilsson tror att helgens återstart i Bundesliga och att åtskilliga ligor fått klartecken att börja framöver, talar för svensk elitfotboll om en knapp månad.

– Jag tror att det absolut talar för vår sak när en av världens största ligor startar. Och att man visat att det regelverk man har, som liknar vårt, fungerar. Fansen tar också ansvar, precis som man beskrivit att man tänker göra här, att inte samlas i större grupperingar.

TT: Hur går ni vidare?

– På samma sätt som vi har agerat hela tiden, nämligen att vi upprätthåller en dialog med Folkhälsomyndigheten, i samspel med Riksidrottsförbundet och att vi använder de politiska kontakter vi har i vardagen, lokalt, regional och nationellt.

TT: Finns det på kartan att ni struntar i vad Folkhälsomyndigheten säger och spelar, med maximalt 50 personer på arenan?

– Vi har sagt hela tiden att vi ska vara lojala med myndighetsbeslut och de råd och riktlinjer som finns. Hittills har vi inte haft någon anledning att ompröva det utan vi följer den principen.

"Får vara flexibla"

TT: SHL-hockeyns vd Michael Marchal utesluter inte att nästa säsong spelas utan publik. Finns det en risk att allsvenskan – om den kommer i gång – måste spelas utan åskådare året ut?

– Det är klart att det gäller att ha en beredskap för alla alternativ. Vi får vara flexibla och beredda att kompromissa och det lär vi få vara även i den här frågan.

TT: Kvartsfinalerna i svenska cupen är skjutna på framtiden. Har ni en för deadline för att kunna slutföra cupen?

– Egentligen inte. Vi har förväntningar på oss från Uefa att lämna in en cupvinnare i mitten av juli. Det är en gränsdragning vi måste förhålla oss till. När vi gör planeringen för cupen måste vi ha det allsvenska spelprogrammet att ta hänsyn till. Därför är cupen också i allra högsta grad beroende av att vi får ett snabbt besked.

TT: Är det bestämt att AIK får kvalplatsen till Europa League om cupen ställs in?

– Ja, så är regelverket.

"Oroliga för varje dag"

Elitklubbarna lider svårt ekonomiskt. Larmrapporter om det ansträngda läget duggar tätt.

TT: Hur orolig är du för svensk elitfotbolls framtid?

– Det här är tider när vi har anledning att vara oroade över huvud taget och då handlar det inte bara om idrott, utan om själva livet. Varje steg som kan tas tillbaka till det som liknar en normalitet är positivt och ger energi.

– Vi är oroliga för varje dag som går utan besked, så det är ytterligare en svår komplikation. Vi hoppas på ett besked, vi hoppas på en positiv start, men trots det så kommer det att var väldigt kämpigt för oerhört många, säger Karl-Erik Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!