Fördel Färjestad efter stark inledning

Färjestad rivstartade i rond ett i SHL-åttondelsfinalen borta mot Malmö. Två mål på de nio inledande minuterna räckte mot ett vilt kämpande hemmalag. –Vi kommer ut väldigt bra, säger Färjestads målskytt Martin Johansson i C More.

Gustav Rydahl spelar mot Malmö. Arkivbild. .

Sport2021-04-05 13:31

Det var inte direkt någon vidare start för Malmö på SHL-slutspelet. 1.15 in i första perioden visades Oliver Lauridsen ut för crosschecking och dryga minuten senare sattes även Axel Wemmenborn i utvisningsbåset.

Och Färjestad passade på att utnyttja det efterföljande fem mot tre-spelet. Jacob Peterson stod påpassligt intill Oscar Alsenfelts ena stolpe och kunde skicka in 1–0, 3.06 in i perioden.

Sex minuter senare var det dags igen, och denna gång av en betydligt mer ovan målskytt. Niclas Lundgren, ny från Västerås under säsongen, satte sitt första mål i FBK-tröjan när han sköt ett högt vinkelskott i mål.

Malmö var nära

Men trots den tidiga smällen reste sig Malmö. Hemmalaget växlade upp spelet och fick utdelning i andra perioden. Matt Puempel vände sig om och sköt in ett backhandskott via en liten lucka intill Henrik Haukelands ena stolpe.

Malmö fortsatte att trycka på för ett kvitteringsmål i tredje perioden. Med fem minuter kvar var Puempel nära att bli tvåmålsskytt när han sköt i stolpen i powerplay.

Malmö tog ut målvakten på slutet i en sista jakt på en kvittering. Men i stället fastställde Martin Johansson slutresultatet, 3–1, i tom målbur.

– Vi är lite avvaktande i första perioden. Där sätts ribban någonstans, men sen tycker jag att vi äger matchen fullständigt, säger Malmös tränare Joakim Fagervall i C More.

Martin Johansson menade att Färjestad började bevaka ledningen lite för mycket vilket gjorde att man hamnade lite väl mycket i försvar.

Det vill han inte se i onsdagens match i Karlstad då Färjestad kan avgöra matchserien.

– Vi ska inte hamna i egen zon i så långa perioder. Vi är lite för bevakande, men vi justerar det till på onsdag så kör vi igen, säger han.

Rydahl tillbaka

Noterbart i övrigt är att Gustav Rydahl var tillbaka i Färjestad. Domen i november var att han skulle vara borta resten av säsongen efter att ett ledband gått av i knäet och tvingat forwarden till operation.

Däremot klev Färjestads stjärnback Jesse Virtanen av matchen. Färjestads tränare Johan Pennerborn sa dock i C More att han inte var orolig för Virtanens kommande medverkan i slutspelet.