Förra världstrean tävlar i Vimmerby i helgen – riktigt hög nivå!

I helgen kommer världseliten till Vimmerby. Det blir en rejäl padelfest när "Lister Invitational Powered By XL Bygg Materialmännen" genomförs. "Det är verkligen jättekul att vi får till det", säger Madeleine Carlsson på JMC Padel, som är medarrangör tillsammans med Videslätts Padel.

I helgen kommer det vara full fart på Videslätts Padel. Världesliten kommer på besök och efter tävlingen vankas det partaj.

I helgen kommer det vara full fart på Videslätts Padel. Världesliten kommer på besök och efter tävlingen vankas det partaj.

Foto: Johanna Rotebäck

Sport2024-08-28 15:30

Namnet kanske ni undrar över förresten? Lister kommer från elitspelaren Cornelia Lister, som dessutom kommer delta i turneringen. För ett antal år sedan var hon en väldigt framgångsrik tennisspelare.

– Cornelia och Rickard Dettterberg (som drivit padelcentret i Västervik innan det såldes) känner varandra. Vi har haft den här turneringen, som främst spelas på Videslätt, i flera år i olika former. Rickard ville vara med och spelade tillsammans med Lister förra året. Det resulterade sen i att Linda och XL Bygg Materialmännen blev sponsor till henne. Därigenom väcktes idén, förklarar Madeleine Carlsson.

undefined
Cornelia Lister har namngett tävlingen och är en av förhandsfavoriterna i proffsklassen.

Dam-elitspelarna som deltar genomför hela sin tävling under lördagen på Videslätts Padel. 50 000 kronor är i prispotten, 40 000 kronor går till vinnarna och 10 000 till finalisterna.

De tävlande är spelare med meriter på hög nivå. 

– Så är det. Vi har exempelvis Lisa Andersson och Hanna Börjesson i ett lag. De var med i SM nyligen och tog hem bronsmatchen.

Det blir även internationell prägel i form av den argentinska duon Nela Brito (tidigare världstrea) och Maria Picio (tidigare WTP-spelare). Övriga som tävlar i elitklassen är Arezo Ghannadan/Sara Warell, Lina Kallio/Sandra Wallin, nämnda Cornelia Lister som tävlar ihop med Mie Skov, förre bordtennisspelaren som deltog i OS 2012 för Danmark.

Den före detta Sverigettan och padel-legendaren Baharak "Barre" Soleymani skulle även hon deltagit tillsammans med Ajla Behram (Sverige-tvåa), men de har fått förhinder och ersätts av Sandra Angelsjö och Stephanie Nähyä.

Parallellt kommer det även pågå en amatörturnering under fredagen och lördagen. Amatörerna genomför sitt gruppspel på fredagen på Videslätt Padel och Nordic Wellness i Hultsfred. Under lördagen spelas sen semifinalerna på Vimmerby Padels anläggning och finalerna på Videslätt Padel.

– Det kommer vara fem nivåindelade grupper. Den första gruppen består av fem lag och i övriga är det fyra lag. Alla som deltar kommer få spela semifinaler.

undefined
Stefan Lind och Kim Frilund är några av de lokala hoppen.

I den första gruppen är det hög klass på spelarna berättar Carlsson.

– Det är en blandad grupp med spelare från olika håll. Johan ("JC" Carlsson) kommer från Vetlanda och lirar med Mikael Stålhandske. Han har fått med sig bästa padelparet från Vetlanda (Oscar Wennerholm och Elias Knutsson), sen måste vi också nämna "våra egna" spelare Kim Frilund och Stefan Lind. 

Dessutom kommer Vimmerbybördige Viktor Nyström, som nyligen deltagit i SM, medverka ihop med Oskar Henriksson. Rickard Detterberg ställer också upp, tillsammans med David Appelquist.

Efter finalerna spelats kommer det vara festligheter ute på Videslätt bestående av mat och partaj. Det vankas även livemusik då lokala musikern Per Backstad ska befinna sig på scenen. 

– Det är bara att dyka upp för den som är sugen, vare sig om man vill titta på padel, vara med efteråt eller göra både och. Det är full fart både fredag och lördag.

Hur peppade är ni?

– Väldigt. Det ska bli jättekul. Det är familjärt och man får en föreningskänsla under tävlingarna. Vi i Vimmerby och Hultsfred hjälps åt för att "padellivet" här ska fortsätta. I år verkar vi ha extra tur med vädret också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!