Förslaget: Inget lag kan Äka ur

MÄnga lag i HockeyAllsvenskan jobbar nu för att ligan ska vara stÀngd nedÄt under kommande sÀsong. Det uppger SportExpressen.

Emil Georgsson och VIK uppges vara en av aktörerna bakom förslaget att stÀnga ligan.

Emil Georgsson och VIK uppges vara en av aktörerna bakom förslaget att stÀnga ligan.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2020-09-29 11:24

– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stĂ€nga serien nedĂ„t, av bĂ„de ekonomiska och sportsliga orsaker, bekrĂ€ftar Emil Georgsson, VIK:s sportchef till SportExpressen.

Bara dagar innan den allsvenska premiÀren kommer nyheten. Bland annat VIK och Kristianstad stÄr bakom det förslag som, enligt SportExpressen, kommer att lÀmnas in till förbundet under veckan.

– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stĂ€nga serien nedĂ„t, av bĂ„de ekonomiska och sportsliga orsaker. Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval. Det finns en risk att sĂ€songen stĂ€lls in i Nordamerika och dĂ„ kan spelarmarknaden explodera. Vad hĂ€nder om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har rĂ„d?, sĂ€ger Georgsson.

Han fortsÀtter:

– Det finns ocksĂ„ en sportslig orĂ€ttvisa som kan uppstĂ„ om ett lag fĂ„r corona vid fel tidpunkt. TĂ€nk ett scenario dĂ€r ett lag drabbas av viruset i februari dĂ„ man ligger i en tajt streckstrid. DĂ„ tvingas du lĂ€mna walkover och riskerar att Ă„ka ur pĂ„ grund av det. En annan risk Ă€r att lag kanske döljer sjukdom för att kunna spela med bĂ€sta laget i skarpt lĂ€ge.

I slutÀndan Àr det förbundet och dess styrelse som tar beslut gÀllande upp- och nedflyttning.

Georgsson anser att det krĂ€vs extraordinĂ€ra Ă„tgĂ€rder i extrema tider. Som att stĂ€nga ligor för nedflyttning, men tillĂ„ta lag att avancera uppĂ„t.  Sedan Ă„tergĂ„ till ett normalt seriesystem sĂ€songen 21/22.

– Vi ser helst en stĂ€ngning av ligan nedĂ„t, men att det ska vara möjligt att gĂ„ upp. DĂ„ fĂ„r man spela med fler lag nĂ€sta sĂ€song och sedan korrigera det genom att tvĂ„ lag Ă„ker ut sĂ€songen 21/22. Det skulle inte lösa nĂ„got problem, men det tar bort en stor stress i att riskera att Ă„ka ur.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson Äterkom under mÄndagskvÀllen, via SportExpressen, med ett svar till lagen som önskar en Àndring i seriesystemet:

”Svenska Ishockeyförbundets stĂ€mma - förbundsmötet - fattade sĂ„ sent som 2019 beslut om en ny seriemodell som innebĂ€r att ett lag gĂ„r upp och ett Ă„ker ur mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan varje Ă„r. Detta efter en gedigen serieutredning dĂ€r vikten av möjligheten att gĂ„ upp i seriesystemet, och dĂ€rmed risken att Ă„ka ur, lyftes fram av en mycket bred majoritet av distrikt och röstberĂ€ttigade föreningar i svensk ishockey.”

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!