Fortsatt höstvärme i Västervik

Det är fortsatt höga temperaturer i länet. Den meteorologiska hösten får därför vänta. "Lite höstvärme får man kalla det", säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Skiftande väder väntas under helgen.

Skiftande väder väntas under helgen.

Foto: Mostphotos

Kalmar län2020-10-01 15:30

September har blivit till oktober och de höga temperaturerna fortsätter att vara intakta. Under fredagen väntas ett molnigt väder men under dagen finns det goda chanser till sol.

– Temperaturmässigt hamnar vi mellan 16 och 18 grader, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Under helgen blir vädret dystrare och nya moln drar in över länet.

– Nya moln drar sig in under natten och på lördagen blir det molnigt väder, men det finns utrymme för lite sol. Den här dagen kommer det även att kunna förekomma lite lätt regn här och var.

– Vinden tilltar och det kan röra sig om upp mot hårda vindbyar. Sedan har vi ett regnområde som närmar sig söderifrån.

Helgen avslutas med mulet väder under söndagen och det väntas ihållande regn under förmiddagen.

– Det kommer även att upplevas som ganska blåsigt i samband med nederbörden. Temperaturen under helgen kan bli upp till 15 grader, säger Alexandra Ohlsson.

Är det onormalt höga temperaturer för den här tiden?

– Om man ser till maxtemperaturerna som vi har att vänta är det mer likt vad man borde ha i mitten av september månad. Rimligen kan man säga att vi borde ligga runt 12–13 grader så här i början av oktober. Lite höstvärme får man kalla det.

För att det ska bli meteorologisk höst krävs det en medeltemperatur på tio grader fem dagar i följd. Normalt sett brukar hösten slå till vid den här tidpunkten på året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!