Förutsättningarna: Allt inför mötet mellan VH och Dalen

Då var det dags igen. Femte matchen väntar Vimmerby Hockey. Den tredje på hemmais i Allettan. HC Dalen kommer på besök. Vi har kikat på förutsättningarna inför matchen.

Dags för match mellan Vimmerby och Martin Thörnbergs HC Dalen, som har ett långt förflutet i HV71.

Dags för match mellan Vimmerby och Martin Thörnbergs HC Dalen, som har ett långt förflutet i HV71.

Foto: Arkiv

Ishockey2021-01-20 07:00

När Karlskrona tvingades ner i Hockeyettan fick kvällens motståndare, HC Dalen, vackert byta serie. Och ja...det blev ingen dålig rockad för laget från Norrahammar. Vimmerby och Dalen har mötts många gånger de senaste åren. 

Säsongen hittills: 

Vimmerby: Gjorde det bra som tog sig till Allettan. Slutade femma i den tuffa serien. Allettan har inletts med två segrar och två förluster. Spelmässigt har VH varierat i sina prestationer, där man inlett starkt i alla förstaperioder. 

Dalen: Som sagt...att få byta serie var ett lyckokast för Dalen. Vann den västra serien och gjorde det mycket bra. Fanns farhågor att laget skulle tappa i slagstyrka när poängkungen Jesper Thörnberg lämnade för Danmark. Fanns också vissa frågetecken att andra viktiga kuggar skulle försvinna. Facit så här långt i Allettan: mycket bra. Startade upp med att krossa Visby/Roma på Gotland. 

Formen:

Vimmerby: Svårbedömd. Okej, två vinster på fyra framträdanden är bra, men frågetecken finns förstås kring målskyttet. Bara sju mål hittills ger ett snitt på under två gjorda mål per match. Första halvan av matchen mot Karlskrona senast var mycket bra, men det blev passivt i den sista perioden och tre insläppta. 

Dalen: Formen har legat på en hög och jämn nivå mest hela säsongen. Vann 16 av 22 matcher i grundserien och toppade alltså den västra serien. Laget fick också en utmärkt start då först Visby besegrades klart och där det också blev full pott mot Troja/Ljungby. Det blev ingen tredje triumf på raken, då Nybro vann med 5–2 i söndags. 

Offensiven:

Vimmerby: Här finns mer att önska. Varvar högst betänkligt mellan höga toppar och djupa dalar. Vissa perioder har VH bjudit på härlig offensiv, med stor rörlighet, högt passningstempo och bra kombinationsspel, ibland är det rena motsatsen. Då blir det statiskt och idéfattigt. Saknas någon i laget som kan styra matchtempot offensivt. Positivt med två backmål senast mot Karlskrona. 

Dalen: Stark. I grundserien var det bara Borlänge som gjorde fler mål än Dalen. 84 mål framåt är inte att leka med. Trenden har fortsatt i Allettan, där snittet ligger på över fyra mål per match – trots då att poängkungen Jesper Thörnberg försvann till Danmark. Men här finns en viss Martin Thörnberg, med massor av erfarenhet från SHL. Har gjort elva poäng på sex matcher och snittar ett mål per match. Unge kaptenen Karl Smedberg med ett kort förflutet i Vimmerby har också högt poängsnitt, liksom skicklige backen Jakob Stridsberg.

Defensiven:

Vimmerby: Här är Vimmerbys styrka. Målvaktsspelet har genomgående varit lysande. Försvarsarbetet likaså. VH är svåra att göra mål på, vilket är tydligt när vi tittar till statistiken. Lägst antal insläppta i södra Hockeyettan och bara åtta mål bakåt på fyra matcher i Allettan. Hög klass. 

Dalen: Även här ligger Dalen bra till. Släppte in minst mål i serien (48 på 22 matcher) och har liksom VH åtta insläppta i Allettan. Dock med den skillnaden att de har spelat en match mindre än Vimmerby. Målvakten Oscar Malm har gjort det bra så här långt i Dalen. 

Vimmerbys hemmaspel: Bra. I Allettan är det full pott. Totalt har laget klar övervikt i hemmaspelet med nio segrar och fyra förluster den här säsongen. Målskillnaden: 43–24, där laget har vunnit de fem (!) senaste i sin hemmaborg. 

Dalens bortaspel: Inledde med fyra raka bortasegrar, sedan har resultaten varierat. Har vunnit sju av tolv matcher på bortais, där säsongens största seger togs i den senaste (6–1 mot Visby/Roma).  

Några snabba:

* I lagens tio senaste inbördes möten är det i princip helt jämnt. Fem segrar vardera, där Vimmerby gjort 31 mål mot Dalens 30. 

* VH vann med 7–3 i senaste kampen hemma, säsongen 2019/2020. 

* Tomas Rydén i topp i Allettans målvaktsliga med över 93% för de målvakter som stått mer än en match. Oscar Malm är femma. Räknar vi in alla matcher i serien är det faktiskt Vimmerbys Gustav Bågenvik som har bäst statistik med 95,35%. Det är alltså dubbelt Vimmerby bland Allettans målvakter!

* Dalens Adam Hirsch har högst poängsnitt per match så här långt: 2,0 poäng per match och totalt 6 poäng. Jakob Karlsson är Vimmerbys främste med tre poäng. 

Övriga matcher under onsdagen:
Visby-Karlskrona, Mörrum-Nybro, Huddinge-Troja, Skövde-Mariestad. 


LIVERAPPORTERING från 18:45: Följ mötet mellan Vimmerby och Dalen på vår sajt www.vimmerbytidning.se

Josh Brittain debuterade i VH i fredags. I afton väntar tredje framträdandet för den stora kanadicken.
Josh Brittain debuterade i VH i fredags. I afton väntar tredje framträdandet för den stora kanadicken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!