Fotbollen börjar – "återgång till normalläge"

Fotbollsklubbarna har längtat. Spelarna har längtat ännu mer. Fansen har längtat mest. Men nu är det över. Fotbollen är tillbaka – åtminstone lite grann. –Det känns jättekul, säger Florence, 74.

Erik Lindgren tittar på matchen mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 på Bryggeriet Sportbar på Odengatan i Stockholm på lördagen.

Erik Lindgren tittar på matchen mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 på Bryggeriet Sportbar på Odengatan i Stockholm på lördagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sport2020-05-16 18:25

Florence, som är djurgårdare, sitter vid ett av borden på den murriga övervåningen i sportbaren Bryggeriet vid Odenplan i centrala Stockholm, och följer matchen i tyska Bundesliga mellan Borussia Dortmund och Schalke 04.

Stämningen är glad men dämpad och en skylt påminner besökarna om att "här skålar vi med raka armar", det vill säga håller två armlängders avstånd.

Florence tycker att det är "jättekul" att fotbollen har börjat igen, även om det än så länge bara är Bundesliga som öppnat.

– För min egen del har det känts helt okej att klara sig utan fotbollen i några månader, men jag har tyckt synd om dem som har drabbats hårdare, säger Florence.

Bredvid sitter AIK:aren Janne Eriksson, 64, som är bjuden hem till Florence på middag efter matchen. Han säger att tiden utan fotboll har varit tråkig, men att han har hunnit vänja sig. Nu ser Janne Eriksson fram emot att Folkhälsomyndigheten presenterar ett datum för när allsvenskan kan börja igen.

– Det är trist att det inte finns ett datum, de flesta klubbar går nästan i konkurs om de inte får spela, säger han.

"Skönt med ett uppehåll"

Florence håller med.

– Jag tycker att vi ska börja igen så snart som möjligt, för spelarnas skull. Fotboll är världens bästa folksport, säger hon.

I den ljusare nedervåningen smuttar Erik Lindgren, 29, på en öl tillsammans med en vän. Han är märkbart lycklig över att äntligen kunna följa en fotbollsmatch igen.

– Det känns jättebra att börja komma tillbaka till ett normalläge. Men det har varit lite skönt med ett uppehåll. Jag har tvingats hitta på andra saker att göra, som att spela fotbollsspel på nätet mot mina vänner, säger han.

Han blickar mot skärmarna som visar matchen. Den spelas för tomma läktare.

– Det är tyst utan publiken, det ger tyvärr känslan av en träningsmatch. Men det är klart bättre än ingenting.

Matcher stor del av intäkterna

Erik Lindgren tycker att det är rimligt att den svenska elitidrotten har ställts in under coronapandemin, men vill precis som Florence och Janne Eriksson att Folkhälsomyndigheten presenterar ett startdatum.

Folkhälsomyndigheten oroar sig för folksamlingar på barer och utanför arenor, även om matcherna spelas utan publik.

– Det är viktigt att pubägarna tar sitt ansvar genom att tillämpa försiktighetsprincipen, säger Erik Lindgren.

– Det är också viktigt att visa att det går att ses på en sportbar, inför det att allsvenskan drar i gång igen.

Bryggeriets restaurangchef Gökhan Arikan säger att gästerna som kommer för att titta på matcherna genererar omkring 60 procent av intäkterna. Baren har överlevt krisen genom att permittera personal och förhandlat sig till en hyressänkning.

– Vi respekterar myndigheternas beslut, och tålamodet finns även om framtiden är lite oviss. Det vore skönt att få veta exakt när det kommer att vara över, men jag förstår att det är omöjligt, säger han.

Gökhan Arikan, restaurangchef på Bryggeriet Sportbar i Stockholm.
Gökhan Arikan, restaurangchef på Bryggeriet Sportbar i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om