Fotbollen får vänta på besked: "Märkligt"

Folkhälsomyndigheten dröjer med beskedet kring när proffsidrotten kan dra i gång i Sverige. Svenska fotbollförbundet är både kritiskt och frågande. –Märkligt, varför ska man behandla den professionella idrotten på annat sätt än annan yrkesverksamhet, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Herrallsvenskan i fotboll hoppas starta den 14 juni, men Folkhälsomyndigheten kommer inte ge besked förrän i början av juni. Arkivbild.

Herrallsvenskan i fotboll hoppas starta den 14 juni, men Folkhälsomyndigheten kommer inte ge besked förrän i början av juni. Arkivbild.

Foto: Lars Dareberg/TT

Sport2020-05-15 10:37

Elitfotbollen i Sverige väntar ivrigt på att få grönt ljus att sparka i gång under coronakrisen.

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet samt dam- och herrklubbarnas intresseorganisationer Elitfotboll dam (EFD) och Svensk elitfotboll (Sef) att ett besked kommer i början av juni.

Då kommer myndigheten att meddela förhållningsregler för flera sommaraktiviteter.

– Att just den här yrkesgruppen måste vänta och få yrkesförbud, det tycker vi är märkligt. Professionell fotboll är inte en sommaraktivitet som camping, båtsemester eller besök i sommarstugan, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Fotbollen har upprättat ett regelverk och förhållningsregler kring hur de tänker att serier som allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan ska kunna starta i pandemin utan att öka smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten vill däremot ha mer betänketid, enligt Sjöstrand.

Vill öka förståelsen

TT: Upplever ni att det finns en brist på förståelse hos Folkhälsomyndigheten om vad er verksamhet innefattar?

– Ja, vår uppfattning är att Folkhälsomyndigheten ser all idrott på samma sätt. Men vi ser att det är stora skillnader, både inom vissa idrotter och mellan olika idrotter, säger Håkan Sjöstrand.

– Vi behöver hjälpa Folkhälsomyndigheten att förstå, och det behöver RF också hjälpa oss med.

TT: Tycker ni att RF gör tillräckligt?

– Vi förväntar oss, och ser, att vi behöver göra mer för att öka förståelsen. Enbart inom fotbollen skiljer det sig väldigt mycket. De professionella klubbarna har helt andra resurser att hantera den här situationen jämfört med en klubb i division 6 eller 7.

Allsvensk plan kvarstår

Det är drygt två månader sedan det nya coronaviruset klassades som en pandemi. Folkhälsomyndigheten förbjöd då allmänna sammankomster på fler än 50 personer och SvFF tvingades skjuta upp dam- och herrmatcher i svenska cupen.

De uppskjuta cupmatcherna, planerade till början av juni, skjuts nu upp ytterligare. Men förhoppningen om att starta herrallsvenskan den 14 juni kvartstår.

– De planerna ligger fortfarande kvar, säger Sjöstrand.

Både EFD och Sef är besvikna över fredagens besked. Men har fortfarande hopp om en säsongsstart i nästa månad.

"Att så sker är oerhört viktigt för klubbarna och svensk damfotboll", säger Annika Grälls i pressmeddelandet på Svenska fotbollförbundets hemsida.

"Jag har svårt att förstå att FHM (Folkhälsomyndigheten) inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker. Jag är dessutom förvånad över att så många andra länder i Europa tycks ha kommit till helt andra slutsatser", säger Sefs ordförande Lars-Christer Olsson.

"Läget är jätteallvarligt"

Många elitklubbar har under de senaste veckorna vittnat om en ekonomisk kris, bland annat på grund av uteblivna publik- och sponsorintäkter.

Håkan Sjöstrand är också djupt oroad och sticker inte under stol med att vissa klubbar kan behöva försättas i konkurs.

– Läget är jätteallvarligt. Ska vi starta upp elitfotbollen behöver det naturligtvis finnas elitklubbar, säger han och fortsätter:

– De här klubbarna omsätter tillsammans flera miljarder kronor. Jämför vi det med det stöd som regeringen gett till hela idrotten på 500 miljoner tror jag alla förstår allvaret i situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!