Fotbollens nya smittregler – fem viktiga punkter

Elitfotbollens regelverk är omfattande, långtgående och planerat in i minsta detalj. Men innehåller det några blottor, där smittan trivs och kan spridas? Folkhälsomyndigheten granskar och senare i veckan väntas ett beslut om det blir allsvensk fotboll om en månad.

Sport2020-05-12 11:25

I veckor har intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) tillsammans med klubbarna i allsvenskan och superettan samt fotbollsförbundet arbetat med att få fram ett regelverk som kan matcha myndigheternas krav under rådande coronapandemi.

Mycket är hämtat från liknande regelverk i andra europeiska ligor, som i Danmark och Tyskland. Där har myndigheter och politiker nyligen gett grönt ljus till fotboll utan publik och under strikta säkerhetsnormer.

I Sverige hoppas elitfotbollen att regelverket, som Sef väljer att kalla protokollet, ska blidka Folkhälsomyndigheten, när den sedan i förra veckan fått konkreta, genomarbetade rutiner kring matcharrangemangen att ta ställning till. Kommer ett för fotbollen positivt svar är avsikten att inleda de två högsta serierna i herrarnas elitfotboll i mitten av juni.

Läkarna i nyckelroller

Regelverket är omfattande och publicerades under morgonen och kan ses i sin helhet på Sefs hemsida.

Här är ett utdrag:

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

Avskildhet i fokus

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixed zone för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

Halvfulla bussar

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Sef avslutar:

"Protokollet representerar just nu de rekommenderade riktlinjerna från Svensk elitfotboll till de professionella fotbollsklubbarna i allsvenskan och superettan. Protokollet kommer kontinuerligt att bli föremål för förbättringar genom att korrigeras och uppdateras i enlighet med de allmänna riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och övriga politiska beslut som fattats."

Fakta: Regelverkets fem faser

Regelverket som just nu granskas av Folkhälsomyndigheten är uppdelat i fem faser.

Fas 1: Återgång till normalt antal träningar och normal nivå av kroppskontakt som är en naturlig del av sporten.

Fas 2: Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 3: Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 4: Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.

Fas 5: Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!