Fotbollsstart 14 juni: Hög sannolikhet

Nu är det definitivt beslutat. Svensk fotboll siktar på att starta allsvenskan och superettan den 14 juni. –Sannolikheten för ligastart då är hög, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Djurgårdens Curtis Edwards och Norrköpings Simon Skrabb i säsongsfinalen i höstas. Arkivbild.

Djurgårdens Curtis Edwards och Norrköpings Simon Skrabb i säsongsfinalen i höstas. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-04-21 16:00

Klubborganisationen Svensk elitfotboll (Sef) hade ett extrainsatt klubbchefsmöte via videolänk på tisdagen och alla 32 klubbarna visade enighet kring datumet.

– Det är ett datum som har funnits med ända sedan vi flyttade starten, att vi planerade för en start i början eller mitten av juni, säger Enquist.

– Det finns alla skäl i världen att tro att vi kan starta då.

Svensk fotboll följer Folkhälsomyndighetens råd och spelar inga seniormatcher alls just nu, inte ens några träningsmatcher. Det finns inga beslut kring när det skulle kunna bli aktuellt med matcher.

– Vi har en löpande kontakt med folkhälsomyndigheten, får besked hela tiden och anpassar oss till dem. Vi inser också att vi kan hamna i ett läge då vi får omplanera igen, men vi låter det nu gå några veckor. Jag tror att i mitten av maj kan vi få en helt annan överblick på läget, säger Enquist.

– När man pratar om professionell fotboll har man starka möjligheter med slutna arenor och bra övervakning från lagläkare att kunna hantera smittspridningsrisker på ett helt annat sätt än vad man kanske har i en vanlig serielunk i division 4-5.

Utglesning på läktarna?

Ambitionen är att matcherna ska kunna spelas med publik på läktarna, trots att statsepidemiologen Anders Tegnell häromdagen sade att han inte trodde på publik på matcherna förrän till hösten.

– Det vore dumt att ge upp den ambitionen. Jag hörde så sent som i morse att (den förre statsepidemiologen Johan) Giesecke gick ut och sa att man kanske kunde spela med utglesning av folk på läktarna. Men ser vi närmare inpå att det inte går, då får vi ta ställning till alternativen, det är inget vi behöver bestämma idag.

Mår bra av målsättning

Enquist säger att nog alla parter mår bra av att ha en målsättning.

– För oss är 14 juni en bra målsättning och i mitten av maj får vi utvärdera om vi kan spela direkt med full publik, med begränsad publik eller möjligen om vi får spela utan publik.

Efter att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) på torsdag kommer med sin plan för det europeiska cupspelet, kommer svensk fotboll att börja planera för matchdagar och spelschema.

Allsvenskan skulle ha startat den 4 april, men premiären sköts upp på grund av coronapandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!