Från stressen i Beijing till lugnet i Rosenfors: "Mindre folk"

Vänner i Peking men ovänner ute i skogen kanske? "Nä, inte precis", svarade Minxian Lui när sporten intervjuade elever från Beijing normal universitet och Zhongguancun gymnasium som tävlade i O-ringen. Två olika skolor med samma mål – att upptäcka världen. "Vi vill se så mycket som möjligt", sa de kinesiska deltagarna i kör.

Jiaqi Lui och Minxian Liu från Beijing normal universitetet med skolans flagga.

Jiaqi Lui och Minxian Liu från Beijing normal universitetet med skolans flagga.

Foto: Axel Norbro

Sport2024-07-24 10:00

Det har blivit en ansträngande resa för alla deltagarna som gjorde den långa flygturen från Kina till Tyskland och så Sverige. Vad gjorde de i landet där Fotbolls-EM precis har varit? Inte kollat på fotboll i alla fall.

– Vi besökte några städer och flera museer i Berlin. Det kändes lite annorlunda eftersom Peking är en så stor stad full med människor vart man än går, sa Minxian Lui som studerar på Beijing normal universitet.

Du säger att Tyskland kändes mindre befolkat än Peking. Då undrar vi hur lilla Rosenfors känns?

– Haha, det är ju betydligt mindre än Berlin, svarade Minxian Lui med en självsäker blick. Men är det skönt med större ytor och mindre folk så man inte behöver stressa sig själv, det är väldigt lätt hänt med en stad på cirka 20 miljoner människor som vi bor i.

Upptäckte du någon annan skillnad mellan Sverige och Tyskland?

– Många vet väl redan att Sverige har mer och bättre natur men något jag blev förvånad över var att i Sverige var det mesta billigare, sa Minxian Lui.

Hm, billigare? Då kanske hon ska ta ett besök uppe i Stockholm och se om priserna fortfarande är lika "billiga".

Någon som också ställde upp på en intervju från Beijing normal universitetet var Jiaqi Wang. Precis som sin klasskamrat Minxian, så tävlade hon i O-ringen men det är inte första gången. Innan dess var hon med förra årets O-ringen som var i Åre.

– Jag tycker det är kul att vara tillbaka i Sverige igen. Jag har varit här sedan juni och det är intressant att se olikheterna jämfört med Kina.

Har ni pratat med några svenska deltagare än?

– Några. Vi båda är lite blyga så man går inte fram till någon direkt, utan väntar mer på att de tar första steget och försöker prata med en, svarade både Jiaqi och Minxian.

Några som inte alls var lika blyga var Zhongguancun gymnasiums elever, Yuanzhe Dai, Yuan Qin, Yuan Fang och Qingyuan Meng. De hade redan växlat många ord med flera svenskar.

– Vi tycker det är roligt att prata med folk från olika länder så man kan lära sig hur deras kultur och vardag fungerar. Alla svenskar som vi har träffat hittills har varit otroligt snälla mot oss, sa killarna med ett leende.

undefined
Yuanzhe Dai, Qingyuan Meng, Yuan Qin och Yuan Fang från Zhongguancun gymnasium med deras flagga som representerar skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!