Fransson ska förklara dopningen: "Tufft läge"

Dopingkommissionen yrkar på fyra års avstängning. Nu är det upp till dopingnämnden att fastställa domen för brottaren Jenny Fransson.
–Det är inte ovanligt att det dröjer ett par veckor från sammanträdet till att ett beslut kommer, säger ordförande Åke Thimfors.

Jenny Fransson. Arkivbild.

Jenny Fransson. Arkivbild.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Sport2020-05-25 18:35

Den 3 februari meddelade Svenska brottningsförbundet att Jenny Franssons "A-prov påvisade ett positivt testresultat".

I väntan på B-provet blev 32-åringen av med platsen i Sveriges OS-trupp och dessutom ströks hon från EM i Rom.

Dagen efter beskedet kommenterade Fransson situationen på Instagram och skrev bland annat "något som jag aldrig ens tänkt ska kunna hända mig har nu hänt och just nu känner jag mig mer död än levande".

Den 7 februari stod det klart att även B-provet visade spår av den anabola steroiden metyltestosteron.

Muntlig förhandling

Under tisdagen ska Jenny Fransson – som tidigare hävdat att hennes vattenflaska blivit utsatt för sabotage, och att det skulle vara förklaringen till de positiva dopingtesterna – tillsammans med ombudet Mats Larsson i en muntlig förhandling redogöra för dopingnämndens sex ledamöter vad som ligger bakom hennes två positiva dopningsprov.

– Ombudet ska lägga fram de argument som finns och så brukar man ställa frågor till idrottsutövaren också, som ska berätta vad som faktiskt har inträffat, säger dopingnämndens ordförande Åke Thimfors.

– Det påminner om en rättegång men är mer formlöst.

TT: Vad menar du med formlöst?

– I domstol finns väldigt många regler som talar om vilken ordning man ska göra allting, vad man får säga, vad man inte får säga… Någon sådan reglering finns inte för idrotten, utan där kan man vara lite friare i umgänget, om jag att uttrycker mig så. Men det är på samma sätt som i en domstol, att det är tvåpartssystem. Man brukar jämföra dopingkommissionen, de som göra anmälningar, med åklagare och då skulle idrottsutövaren, som är anmäld, vara den tilltalade i ett brottmål.

"Överläggning"

TT: När meddelas domen?

– Efter sammanträdet får parterna lämna lokalen och så har man normalt en överläggning i nämnden. Ibland kan det ta några dagar innan det blir ett beslut, sedan ska det här beslutet skrivas ihop och sedan kommer en expediering. Från sammanträde till beslut kan det dröja några veckor, säger Thimfors.

Dopingnämnden är Riksidrottsförbundets dömande instans och det är där som Fransson & Co har möjlighet att försöka påverka dopingkommissionens yrkande på fyra års avstängning.

Om inte det går kan hon alltid överklaga beslutet hos Riksidrottsnämnden.

– Det är omvänd bevisbörda jämfört med ett civilt ärende där det är åklagare som ska bevisa att någon har begått ett brott medan i ett dopningsärende, om det finns ett positivt dopningsprov, är det idrottsutövaren som ska endera bevisa att den inte har begått någon förseelse alternativt att det finns några förmildrande omständigheter, säger Tommy Forsgren, handläggare på dopingkommissionen.

– Det är ett ganska tufft läge för en idrottsutövare att komma förbi den presumtionen.

"Sällsynt"

TT: Hur ofta sker det?

– Det är ytterst sällsynt, skulle jag påstå, att komma ifrån den helt och hållet. Men det finns nedsättningsmöjligheter.

Brottningsförbundet, som informerade om Jenny Franssons positiva dopningsprov och inledningsvis hjälpte henne, är numera inte delaktigt i utvecklingen av dopningsfallet.

– Jag pratade med Jenny för ett tag sedan, när hon valde sitt ombud, och efter det har vi inte varit med i processen på något sätt egentligen. Nu är vi verkligen tredje part i det här, så vi väntar på något besked, säger sportchefen Zakarias Tallroth.

Fakta: Metyltestosteron

Det är ett syntetiskt framställt testosteron, ett manligt könshormon och anabol steroid. Det används bland annat för behandling av män som har låga testosteronnivåer och kvinnor som har bröstcancer.

Metyltestosteron tillhör inte de mest frekvent förekommande dopningsmedlen, om man ser på dem som testats positivt. Sverige hade ett fall 2018 och enligt den internationella antidopningsorganisationen Wadas statistik var det elva fall över hela världen 2017, en procent av dopningsfallen inom området anabola steroider.


Fakta: Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad.

Bor: Helsingborg.

Klubb: Gällivare SK.

Medaljer, OS: Brons i 69 kg i Brasilien 2016. VM: Guld i 72 kg i Kanada 2012, silver i 68 kg i Kazakstan 2019. EM: Guld i 72 kg i Ryssland, brons i 68 kg Ungern 2019, brons i 72 kg i Finland 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!