Frida Karlsson berättar att hennes senaste dopningstest gjordes när hon vann Holmenkollens tremil och tog karriärens första världscupseger i början av mars. Sedan dess har hon inte haft besök av dopningskontrollanterna.
– I fjol gjorde jag två tester under motsvarande period. Nu har det varit lite och det stör mig mycket. Jag vill bli testad och bidra till att säkerställa en ren idrott, säger 20-åringen i samband med landslagslägret i Torsby.
– Jag vet att de är ute och testar lite nu och det är bra. Detta är viktigt.
Kalla orolig
Charlotte Kalla håller med Frida Karlsson:
– Jag har blivit testad, men det är långt färre tester nu jämfört med tidigare. Jag vill se fler, säger Kalla.
På frågan om hon är orolig för att det minskade antalet tester ska göra att fuskare slinker igenom, svarar hon:
– Om det fungerar på samma sätt i andra länder... ja, lite.
Skidåkningen har återkommande drabbats av dopningsskandaler. Den senaste kom under VM i Seefeld 2019 då österrikisk polis gjorde en razzia mitt under mästerskapet och grep flera åkare.
– Som det varit i många år i vissa länder är man klart alltid orolig för det. Och blir det nu ännu mindre tester finns oron där, säger svenske landslagschefen Anders Byström.
"Ligger lägre med dem"
Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, bekräftar att färre tester görs. Han har förståelse för åkarnas oro men säger att det finns prioriteringar i hur testerna utförs.
– De vi känner väl eller har goda kontakter med, ligger vi lite lägre med. Vi satsar mer på de miljöer där vi är rädda att det ska kunna finnas dopningsfall. Man kan säga att vi försöker testa ännu smartare än vi gör i vanliga fall. Men rätt som det är så kommer vi, säger han, och tillägger att Svensk antidoping siktar på att under 2020 göra lika många dopningstester som förra året.
Enligt Andrén-Sandberg är det rimligt att det görs färre tester under pandemin.
– Men vi gör inte riktigt så få som idrottsmännen tror. Vi tar ganska många prover, men på ett annorlunda sätt. De är inte bortglömda.
TT: När tror du att ni kan återgå till normal testningsnivå?
– Det har jag ett väldigt klart svar på: När Folkhälsomyndigheten ger oss tillstånd. Där följer vi läget som alla andra myndigheter. När samhället öppnar upp så kommer vi att vara en av de första som återgår till normala rutiner.