Fyra års avstängning för Fsiha

Svenske Europamästaren Robel Fsiha har fått sin dopningsdom. Terränglöparen stängs av i fyra år för att ha tagit testosteron, rapporterar SVT.
–Det känns som en rejäl käftsmäll, säger Johan Storåkers, Svenska friidrottsförbundets ordförande.

Robel Fsiha korsar mållinjen vid guldloppet i terräng-EM i december i fjol. Nu stängs han av i fyra år för dopning. Arkivbild.

Robel Fsiha korsar mållinjen vid guldloppet i terräng-EM i december i fjol. Nu stängs han av i fyra år för dopning. Arkivbild.

Foto: Pedro Rocha/AP/TT

Sport2020-05-13 19:15

Det var i februari som nyheten kom att Robel Fsiha hade åkt fast för dopning. Fsiha tog EM-guld i terränglöpning i Lissabon i december, men hade månaden innan lämnat ett positivt dopningsprov.

Dopingnämndens ordförande Åke Thimfors säger till SVT att det förbjudna ämne som Fsiha har tagit är testosteron.

– Det är en sådan substans som vid utgångspunkt leder till avstängning i fyra år. För att komma ifrån det krävs det att man visar för dopingnämnden att man inte har fått i sig det avsiktligt. Han har inte lyckats bevisa det, säger Thimfors.

"Lite ledsen"

Robel Fsiha sade sig vara helt oförstående till det positiva dopningsprovet i en intervju med Expressen i februari.

– Jag är lite ledsen, men jag vet ingenting. De säger att det är doping, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, annars äter jag ingenting, sade han.

Den förklaringen har han dock inte lagt fram för dopingnämnden.

– Han hade fått i sig en spruta och han visste inte vad den innehöll, säger Thinfors.

Johan Storåkers, Svenska friidrottsförbundets ordförande, tycker att det som har hänt är beklagligt med betonar att straffet måste vara hårt för att friidrotten ska bli fri från dopning.

– Kampen mot en ren idrott går alltid vidare, 365 dagar om året, dag som natt. Vi måste försvara ren idrott och moral, säger han till TT.

"Ödesfråga"

Storåkers säger att förbundet redan har ett "ambitiöst program mot dopning" men är även inne på att arbetet kommer att "stärkas ytterligare och följas upp kontinuerligt för att se om det har gjorts tillräckligt".

– Det gäller att hela tiden vara på tårna i antidopningsarbetet. Det är en ödesfråga för vår idrott. Vi har nolltolerans och vi kommer aldrig, aldrig, aldrig att ge oss i kampen mot dopning, säger han.

– Det här känns som en käftsmäll i och med att vi har ett omfattande arbete mot dopning, vi har en hög moral och vi kämpar hela tiden mot detta fusk.

Den Etiopienfödde Fsiha, som tävlar för Spårvägen, kan överklaga dopningsavstängningen till Riksidrottsnämnden inom tre veckor, senast den 1 juni.

Avstängningen gäller från och med den 5 februari i år och fyra år framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!