Går samman mot kommunen – önskar hyresfritt

Frölunda Indians och IFK Göteborg går samman mot kommunen. Stadens två största klubbar vädjar om att kommunstyrelsen i Göteborg beslutar om att inte ta ut någon hyra för Scandinavium respektive Gamla Ullevi så länge som publiken inte tillåts på arenorna, rapporterar GP. –Varken vi eller Blåvitt eller någon elitförening har möjlighet att betala hyran när det inte finns några publikintäkter, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till tidningen.

Läktarena i Scandinavium i Göteborg gapade tomma när hockeysäsongen avslutades i mars. Arkivbild.

Läktarena i Scandinavium i Göteborg gapade tomma när hockeysäsongen avslutades i mars. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-06-17 13:25

Klubbarna har tillsammans skickat ett öppet brev till kommunstyrelsen i Göteborg.

”Idrotten står, som hela samhället, inför mycket stora utmaningar den närmaste tiden. Elitidrotten finansieras huvudsakligen av tre stora intäktskällor – mediaavtal, partner- och publik-intäkter. Genomförs seriespel så bedöms mediaavtalen kunna fullföljas och därmed kommer dessa intäkter elitidrotten till del. Partnerintäkterna kommer att påverkas i stor utsträckning då näringslivet generellt påverkas negativt av omvärldens svårigheter. Kvar är publikintäkterna som just nu är reducerade till noll kronor per match. Att då erlägga hyror blir en stor belastning för föreningarna och bidrar till att vi riskerar utslagning av många ovärderliga verksamheter – i princip alla elitidrottsföreningar bedriver också ungdomsverksamhet”, skriver de.

Redan i mars gick Svenska fotbollförbundet ut och vädjade till kommunerna om att vara tillmötesgående med hyrorna. De menade då att ungdomsidrotten är den som kanske tar störst skada när intäkterna uteblir.

Sedan tidigare har Helsingborgs IF fått hyresrabatt på närmare sju miljoner för Olympia av sin kommun, medan Östersunds kommun beslutat att ÖFK kommer att slippa betala hyra för matcher på Jämtkraft arena under kommande säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!