"Ge oss samma restriktioner som alla andra"

Svensk idrott ser ut att få fortsätta vänta på publik. Folkhälsomyndigheten begär att regeringen förlänger restriktionerna till 3 maj. –Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge, säger Svensk elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist, som är kritisk.

Allsvensk publik ser ut att få vänta. Arkivbild.

Allsvensk publik ser ut att få vänta. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Sport2021-03-30 10:33

Det är på grund av det allvarliga smittläget som Folkhälsomyndigheten begär att lättnaderna av restriktioner skjuts upp. Det tidigare datumet var 11 april men nu vill myndigheten att det förlängs till 3 maj.

Det blir nu upp till regeringen att besluta om man ska följa FHM:s uppmaning och skjuta på genomförandet. Regeringen lyssnar dock ofta på sin expertmyndighet.

"Full förståelse"

I nuläget tillåts åtta åskådare på idrottsarenor. Samtidigt står den fotbollsallsvenska premiärhelgen (10–12 april) för dörren.

– Jag har verkligen full förståelse för att man vill förlänga skyddsåtgärderna i det här läget för det är allvarligt nu och det är exakt vad FHM bör rekommendera. Men där ligger inte vår frågeställning. Det är mer att vi, tillsammans med teatrar och konserter med mera, fortfarande är parkerade på en helt annat restriktionsnivå än många andra bitar av samhället, säger Mats Enquist till TT.

Han menar att det har tagits hänsyn till att till exempel affärer kan jobba smittsäkert, och gallerior och arbetsplatser tillåts hålla öppet med restriktioner.

– Detta trots att det är verksamheter som sker inomhus där smittspridning är mycket större, och där folk inte är sittande utan springer runt utan att man riktigt kan kontrollera.

– Att vi då ska ha betydligt hårdare restriktioner är svårt att acceptera. Kan man inte normalisera det här så att vi får samma hårda restriktioner utifrån våra förutsättningar som andra får, frågar Enquist.

Eftersöker bättre dialog

Svensk elitfotboll har deltagit i två möten med Folkhälsomyndigheten under året för att diskutera publikfrågan. Enquist beskriver mötena som "bättre än inga alls", men fortsätter att eftersöka en bättre dialog med Folkhälsomyndigheten i frågan.

– Vi har tagit fram genomarbetade planer för hur det här ska kunna gå till men vi får ingen riktig återkoppling. De har fullt upp med annat är väl ungefär beskedet vi får, säger han.

Sef skickade i februari ett remissvar tillsammans med Svenska fotbollförbundet till regeringen där man presenterade en målbild för publikinsläpp. För den allsvenska premiären var målbilden att klubbarna skulle ha möjlighet att släppa in 15 procent av arenornas totala sittkapacitet, eller max 3 000 åskådare om arenan tar in 15 000 eller fler.

Hockeyns slutspel påverkas

Samma helg som fotbollsallsvenskan börjar inleds kvartsfinalerna i SHL-slutspelet i ishockey. SHL:s vd Jenny Silfverstrand har förståelse för situationen samhället befinner sig i och hade inga större förväntningar på lättnader.

Precis som Mats Enquist menar att fotbollen är beredd att ta emot viss publik – så anser SHL sig också vara redo.

– Vi förstår restriktionerna kopplat till det som händer i samhället, men givet är att vi i snart en hel säsong har haft hårda restriktioner så vi längtar efter att kunna släppa på publik och vi har sagt vid många tillfällen att vi känner oss väldigt förberedda på att vi kan göra det, säger hon.

Statsepidemiolog Anders Tegnell om anledningen bakom FHM:s begäran:

– Det här är olika typer av verksamheter där det kan samlas många människor. Det skapar risk för trängsel och för att träffa människor som man annars inte träffar. Med situationen vi befinner oss vill vi se till att alla aktiviteter av den typen minimeras så mycket som möjligt, säger han på tisdagens pressträff.

Fakta: Publikfrågan under coronkrisen

2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

26 februari: Folkhälsomyndigheten skriver i ett remissvar att man vill ändra publiktaket från och med den 11 april. Det kan bli aktuellt med 100 åskådare till den allsvenska premiären.

9 mars: Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i en intervju med Göteborgs-Posten att det kan bli aktuellt med publik till den allsvenska premiären.

12 mars: Folkhälsomyndigheten och Svensk elitfotboll har möte för att diskutera publikfrågan.

30 mars: Folkhälsomyndigheten begär att man skjuter på lättnaderna av publiktak till 3 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!