Genomgången: Allt inför VH:s möte mot Karlskrona

Vimmerby Hockey matchar hårt. Bortamötet mot Karlskrona blir tredje matchen på fem dagar. Sporten har grottat ner sig i förutsättningarna inför den viktiga matchen. Kolla in.

Linus Pettersson var stekhett när Karlskrona och Vimmerby möttes förra gången. Han stod för lagets samtliga tre mål i 3-2-segern. På andra bilden ser ni VH-glädje efter ett bortamål.

Linus Pettersson var stekhett när Karlskrona och Vimmerby möttes förra gången. Han stod för lagets samtliga tre mål i 3-2-segern. På andra bilden ser ni VH-glädje efter ett bortamål.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2021-01-17 13:00

Vi går in i den fjärde omgången av Allettan. Forna SHL-laget Karlskrona och Vimmerby har redan mötts två gånger den här säsongen. Vi får se om det blir ett trendbrott för VH.

Säsongen hittills: 

Karlskrona: Skickades ner från Allsvenskan till Hockeyettan. Efter turbulens innan säsongen var det osäkert hur KHK skulle ta sig an spel i en lägre serie. Efter en viss startsträcka så kom laget in i spelet i Hockeyettan. Slutade trea bakom Troja och Nybro. Efter två inledande förluster vann Karlskrona borta mot Mörrum i fredags, där avgörandet kom i slutsekunderna. 

Vimmerby: Kämpade med näbbar och klor för att ta sig till Allettan. Lyckades till slut. Det får ses som en framgång i den tuffa konkurrensen. VH har inlett Allettan med tre målsnåla matcher – men viktigast av allt för laget: två vinster. 

Formen:

Karlskrona: Var inne på formen i tidigare punkten. Den får ses som mycket darrig. Avslutade grundserien med två förluster och hade sedan två till direkt i Allettan. Frågan är om det har vänt nu?

Vimmerby: Vann stort borta mot Halmstad i serieavslutningen. Har två av tre vinster i Allettan. Prestationsmässigt fanns det dock mer att önska både mot Skövde och Huddinge. Fredagsmatchen mot Mariestad höll en helt annan dignitet från Vimmerbys sida. 

Offensiven:

Karlskrona: Den är verkligen inte vass just nu. Okej, en liten uppryckning borta mot Mörrum och tre gjorda mål. Dessförinnan mäktade KHK bara med två (!) mål på fyra matcher. Ett svagt facit.  

Vimmerby: Har fått in kanadensaren Josh Brittain, dessutom är skadade Oscar Gustafsson tillbaka. VH har liksom Karlskrona vissa problem med målskyttet. Ynka fem mål på tre matcher i Allettan så här långt. Offensiven var dock på en helt annan nivå senast mot Mariestad än den vi såg mot Huddinge. Har ännu ingen riktigt målfarlig back i powerplay den här säsongen. 

Defensiven:

Karlskrona: Lagets styrka? Jo, kanske. Är ganska svåra att få hål på och är stabilt försvarsmässigt. 

Vimmerby: VH är vrålstarkt bakåt. Släppte in minst mål i grundserien (bara 49) och har fortsatt på samma spår i Allettan. VH är oerhört svårforcerade. Det är inte bara målvakternas förtjänst, utan i hög grad även backarnas och också forwards, som bidrar med ett uppoffrande hemjobb. Statistiken talar sitt tydliga språk. Hittills: fyra mål insläppta i Allettan. 

Karlskronas hemmaspel: Okej facit. KHK har plusstatistik. Sju segrar på tolv kamper. Vikande form dock, med två raka förluster hemma i NKT-Arena. 

Vimmerbys bortaspel: Sex segrar, sex förluster. Det är jämnt skägg för Vimmerby i bortaspelet. Föll mot Huddinge borta i onsdags, men vann i gengäld rejält borta mot Halmstad i matchen innan dess. 


 Några snabba:

* Eric Karlsson är som ni vet fostrad i Vimmerby Hockey. Nye KHK-tränaren ersatte sparkade Mats Lusth strax innan grundseriens slut. 

* VH-tränaren Phil Horsky hade en kort sejour som allsvensk tränare i Karlskrona. 

* Karlskrona har vunnit de båda inbördes mötena den här säsongen: 5–2 hemma och 3–2 borta. 

* Precis som i grundserien, toppar Vimmerbys Tomas Rydén målvaktsligan i Allettan. Skyhöga 96 procent hittills. Karlskronas Marcus Hellgren ligger också bra till och har över 94 procent. 

* Mattias Wigley är trea i Allettans tekningsliga med 66,67 procent. 

Övriga matcher under söndagen:
Dalen-Nybro, Troja-Mörrum, Mariestad-Visby, Huddinge-Skövde. 


LIVERAPPORTERING från 15:45: Följ mötet mellan Karlskrona och Vimmerby på vår sajt www.vimmerbytidning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!