Gothia Cup hade arrangerats varje år sedan starten 1975. Efter att coronapandemin slagit till har man nu tvingats ställa in två år i rad.
Beslutet föregicks av kontakter med Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet i Västra Götaland.
– Det kommer inte att vara nån smittfri sommar precis, nånstans. Så beslutet var inte svårt, även om det är nästan precis lika känslosamt i år som förra året, säger Dennis Andersson på en digital presskonferens.
– Det är många som har Gothia cup som något av det viktigaste i sina liv, och då pratar vi om människor runt hela jorden egentligen. De kontakterna gör ju att man upplever att det är viktigt det vi gör, tillägger han.
Dennis Andersson, som arbetat med Gothia Cup i mer än 40 år, tänker också på hur den svenska vardagsidrotten påverkas av pandemi och restriktioner.
– Jag tror inte att vi riktigt förstått allvaret i vad som håller på att hända inom breddidrotten, säger Andersson.
"Många som slutar"
I meddelandet på cupens hemsida om att årets upplaga blir inställd, vädjar Dennis Andersson om att restriktionerna för ungdomsidrott ska lättas.
– Kanske är det så att barn och ungdomar fått dra ett stort lass i detta.
– Nu kommer rapporter om hur många som slutar med sin idrott. Det är väldigt alarmerande. De här morötterna man alltid har i sin vardag – vi ska spela match, vi ska åka på läger, vi ska åka på cup – de finns ju inte längre, säger Dennis Andersson bekymrat.
Han pekar på hur stor en fotbollsplan är:
– Det kan inte vara så svårt att låta 22 ungdomar spela på en 8 000 kvadratmeter stor yta.
Gothia cup lockar normalt 1 700 lag från ett 80-tal länder. Turneringen skulle i år ha spelats 18–24 juli.
Minus 30 miljoner
Cupen arrangeras av BK Häcken, och är under vanliga år en viktig del i Göteborgsklubbens ekonomi. När man ställde in i fjol innebar det att inkomster på cirka 100 miljoner föll bort. Det kompenserades delvis av minskade utgifter, men inte helt.
– Det finns en rad fasta kostnader, säger Marcus Jodin, klubbchef i Häcken.
– Föregående år hade vi en effekt från Gothia cup på minus 30 miljoner, tillägger han.
20 miljoner kronor i statligt stöd pressade ner det slutliga tappet för Häcken till tio miljoner.
– Jag tycker att vår regering hanterade idrotten på ett klokt sätt, som den viktiga samhällsspelaren den är, under förra året. Vi har tro och förhoppningar att den viljan ska finnas kvar. Det kommer att vara absolut avgörande för svensk idrott, säger Marcus Jodin om statens ekonomiska stöd till idrottsrörelsen.