Granqvist: "Man har längtat efter detta datum"

Spanien i en EM-premiär inför över 50 000 åskådare på San Mamés-stadion i Bilbao – det var planen. Nu väntar i stället allsvensk premiär mot Varberg hemma på Olympia – utan publik. –Det är bara skönt att det äntligen drar i gång, säger Andreas Granqvist, lagkapten i landslaget och Helsingborg.

Andreas Granqvist och hans Helsingborg möter Varberg i den allsvenska premiären. Arkivbild.

Andreas Granqvist och hans Helsingborg möter Varberg i den allsvenska premiären. Arkivbild.

Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Sport2020-06-15 05:35

Måndagen den 15 juni var tanken att Sverige skulle möta Spanien i EM-premiären i Bilbao och för Andreas Granqvist skulle matchen vara början på slutet av landslagskarriären.

En coronapandemi kom dock emellan och EM flyttades fram till nästa sommar, men tidigt efter beskedet aviserade landslagskaptenen Granqvist att han kör på i ytterligare ett år i Blågult.

– Det är fortfarande tanken, sedan ska mycket hända. Det är långt till nästa EM nästa sommar, säger Granqvist.

– Vi tar det lite efter hur det ser ut och hur kroppen känns efter att landskamperna har dragit i gång, som det nu verkar till hösten.

"Har längtat"

I kväll väntar i stället den allsvenska nykomlingen Varberg med klubblaget Helsingborg – på exakt samma datum som EM-premiären skulle ha spelats.

– Man har längtat efter ett datum att sikta på. Det har varit en väldigt, väldigt lång försäsong, säger den 35-årige mittbacken.

TT: Hur känns kroppen nu?

– Den är helt okej. Man har ju inte spelat så mycket matcher den senaste tiden, så det är klart att det är ett litet frågetecken när det väl ska dra i gång igen med tre matcher i veckan. Jag har ju haft problem med min ljumske och mage under försäsongen.

Samtidigt som de allsvenska spelarna har fått träna under flera månader utan ett premiärdatum har det blivit tydligt att coronakrisen kommer att slå hårt mot klubbarna. Extra tufft är det för klubbar som Helsingborg, som under flera år brottats med ekonomiska problem.

Miljontapp

Förra veckan tvingades företrädare för klubben knacka på dörren hos stadens politiker och kommunala tjänstemän. HIF spår att man kommer att gå back med minst 17 miljoner kronor.

– Det är klart att det är tufft. Vi hade inte den stabilaste ekonomin inför den här säsongen. Men vi hade ett eget kapital, även om det var litet. Sedan ställer detta till mycket för både oss och många andra klubbar, säger Granqvist.

Ordförande Krister Azelius räknar grovt med att det kan krävas 40 miljoner kronor totalt för att täcka underskott de tre kommande åren, skriver Helsingborgs Dagblad. HIF kommer att få en hyresrabatt för Olympia på nära sju miljoner kronor i år, men i övrigt presenterar kommunen ett stödpaket till föreningslivet efter sommaren, skriver HD.

– Klubben jobbar stenhårt med hjälp av sponsorer och framför allt kommunen, som är den största givaren som kan hjälpa till. Jag tror att det finns en bra och tät dialog med kommunen och sponsorer runt omkring, säger Granqvist.

Tränade hemma

Han och övriga spelare är sedan en knapp vecka tillbaka på full tjänstgöring på Olympia. Innan dess har truppen varit permitterad 60 procent av arbetstiden.

– Innan fick vi bara träna 40 procent av maxtiden, men man har fått köra lite själv hemma och på gym.

Prognosen som HIF lämnat hittills för denna säsong bygger på sju hemmamatcher utan publik. Om restriktionerna stoppar åskådarna i ett ännu längre perspektiv fördjupas krisen. Både för Helsingborg och alla andra allsvenska klubbar.

– Det är väl bara Malmö som klarar att spela en hel säsong utan publik, men annars är det mer eller mindre ett problem för alla. Vi hoppas att publiken får komma snart, säger Andreas Granqvist.

Fakta: Andreas Granqvist

Född: 16 april 1985.

Moderklubb: Påarps Gif.

Klubbar: Helsingborgs IF 1999-2007, Wigan 2007–2008, Helsingborg 2008 (lån under våren), Groningen 2008–2011, Genoa 2011–2013, Krasnodar 2013–2018, Helsingborg 2018–.

A-landskamper/mål: 88/9.

Övrigt: Vinnare av Guldbollen 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!