Green om Greåker: "Som att Södra Vi skulle spela i SSL"

Utmaningen att prova på spel på en högre nivå och chansen att vara med och göra upp om NM-guld fick Jonatan Green att ta chansen att gå till Greåker. En ort med 2500 invånare som har ett av Norges bästa innebandylag.

Jonatan Green ser fram emot spel med Greåker i den norska elitserien i innebandy. Proffsäventyret började med en vecka i karantän, men snart kan han börja träna inför debuten.

Jonatan Green ser fram emot spel med Greåker i den norska elitserien i innebandy. Proffsäventyret började med en vecka i karantän, men snart kan han börja träna inför debuten.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2021-01-21 08:00

Förra veckan kom nyheten att Jonatan Green lämnar Vimmerby IBK för spel i den norska elitserien med Greåker. I lördags åkte han de 40 milen till den lilla orten ett par mil från den svenska gränsen vid Svinesund och installerade sig. Den första veckan har han dock tillbringat i karantän.

– Norge har betydligt hårdare restriktioner i coronatider. Det är en veckas isolering som gäller. Jag kan komma ut och löpträna lite på egen hand och jag var i hallen i söndags och följde en träning från läktarplats så jag har inte hunnit få så många intryck än, säger Jonatan Green om sina första dagar på proffsäventyret.

Orten Greåker är belägen mellan Fredrikstad och Sarpsborg och ligger tiotalet mil från Oslo.

– Greåker har bara runt 2 500 invånare och känns lite som Södra Vi. Så det är häftigt att de kan ha ett lag i den högsta ligan som dessutom är med i kampen om guldet. Det är lite som att Södra Vi skulle spela i SSL.

Chansen att spela i ett lag som är med och utmanar om en titel på högre nivå gjorde att han valde just Greåker.

– Jag hade anbud från fyra norska elitserieklubbar, men Greåker kändes hetast. De tampas om seriesegern med åtta omgångar kvar av serien och är en av favoriterna inför slutspelet. Det motiverar mig att få chansen att komma in och bidra i det här läget, säger Green.

Bortsett från några enstaka inhopp som utlånad till Craftstaden och spel i Allsvenskan har Jonatan Green varit VIBK trogen sedan barnsben. Trots att han fått mängder av anbud från klubbar på högre nivå har han stannat. Anledningen till att han nu tar chansen att prova på spel i en annan klubb är situationen som Vimmerby hamnat i med avbrutet seriespel till följd av pandemin.

– Jag hade aldrig lämnat om det hade gällt en hel säsong. Nu blev det ett speciellt läge där jag känner att det är tveksamt om seriespelet kommer igång igen för VIBK. Då anbuden kom i december var jag tvungen att ta ett beslut innan den 15:e januari. När det gick att lösa tjänstledighet från jobbet under ett par månader samtidigt som Greåker gick med på att jag får gå tillbaka till VIBK om seriespelet kommer igång igen så var det ganska givet att ta den här chansen, säger han.

Green var på besök i Greåker redan i mellandagarna och har gjort ett träningspass med laget och sett dem spela en match.

– Jag hade lite koll på två spelare som varit i Mullsjö sedan tidigare. Sedan har Greåker en handfull norska landslagsspelare utöver det. De har en klart bra spets i laget, men bredden i alla formationer är inte lika bra. Spelmässigt håller de ändå allsvensk nivå av det jag sett.  

I veckan kom besked om att den norska elitserien pausas för spel de kommande två veckorna. Det innebär att Greåkers nästa match spelas tidigast den 7:e februari.

– Det passar mig ganska bra egentligen. Jag hoppas kunna göra mitt första pass med laget på söndag och sedan får jag någon vecka extra på mig att komma in i det. Man blir ganska ringrostig med klubba och boll efter att knappt ha spelat på två och en halv månad, säger Green.

I kampen om seriesegern och det norska slutspelet är Osloklubben Tunet Greåkers främsta konkurrent. Där spelar Filip Cammerudh som har ett förflutet i Rimforsa IF och har noterat 48 poäng på tolv matcher den här säsongen. Det återstår att se om Green kan matcha det framöver.

Jonatan Green är en bejublad poängkung och publikfavorit i Vimmerby och ska nu prova sina vingar i Norge.
Jonatan Green är en bejublad poängkung och publikfavorit i Vimmerby och ska nu prova sina vingar i Norge.
VIBK:are i Norge

I slutet på 1990-talet valde dessa spelare från Vimmerby IBK spel i den norska elitserien. 

Tunet: Marcus Pettersson.

Fredrikstad: Peter Hämäläinen (Kronstrand), Fredrik Arvidsson, Andreas Ågren, Johan Williams.

Kverneland: Jonas Karlsson och Pontus Jacobsson.

På senare år har även Emma Sjökvist spelat för Sarpsborg och Christian Klintorph gjorde en sejour i Fredrikstad.

Karta: Greåker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!