Nils van der Poel framställs ibland som en ensamvarg. En idrottsman som helt går sina egna vägar. Men bakom framgången finns flera rådgivare och samtalspartners. En av dem är skidåkaren Johan Olsson.
– Det var han som hörde av sig till mig för drygt ett år sedan, berättar Johan Olsson.
Olsson gjorde sig också känd för att gå sin egen väg. Inför VM i Val di Fiemme 2013 gick han i självvald karantän. Och väl i skidspåret gjorde han det som ansågs omöjligt, rykte tidigt i femmilen och höll undan ensam i täten hela vägen in i mål.
En konditionsidrott
Nils van der Poel, som tog dubbla VM-guld i Hereenveen i februari, förklarar varför han kontaktade den tidigare skidvärldsmästaren.
– Skridsko är en konditionsidrott. Att ha bäst kondition är den primärt avgörande faktorn. Då var min tanke att skidåkare har bra kondition och det finns nog en hel del bra kunskap där som vi ännu inte har anammat, säger han.
Samtalen dem emellan har handlat bland annat om kondition, mental träning och formtoppning.
– Vi har haft långa samtal om upplägg och saker som jag trodde på i träning och struktur. Han är otroligt intresserad och nyfiken, berättar Olsson.
– Att gå sin egen väg tror jag är direkt avgörande. Det finns ett system på plats för att det tidigare visat sig fungera väldigt bra. Men ska du förbättra det systemet måste du våga gå utanför det. Och det gjorde Johan, säger van der Poel.
"Enorm respekt"
Olsson:
– Det är otroligt kul att prata med en kille som har samma genuina intresse som jag själv hade som aktiv, att man så att säga äger sin egen satsning.
Den förre skidstjärnan uttrycker en stor beundran för vad van der Poel åstadkommit.
– Skridsko är en sport som jag har enorm respekt för, just med den monotona belastningen och det som krävs för att vara bra. För mig skulle det vara en skräck att ge mig ut på en skridskobana just med den tunga belastningen. Du får ju inte vila någonstans, säger Olsson.
– Jag tycker att det är så otroligt kul att en sådan kille och en sådan sport får den uppmärksamheten som den förtjänar.
Olsson är bara en av flera personer utanför skridskosporten som Nils van der Poel tagit hjälp av. Några andra är ultradistanslöparen Rune Larsson, skidtränaren Ola Rawald och förre skidskyttetränaren Wolfgang Pichler som arbetar för Sveriges olympiska kommitté (SOK) med talangutveckling.
– Jag hade inte kunnat göra det här själv utan alla de människor som har hjälpt mig hit, säger van der Poel.
Tränar skidor i Åre
I Åre, där han tränat skidåkning efter VM-succén i vintras, har han också träffat och pratat med Tove Alexandersson, orienteringsvärldsmästare som också tagit VM-medaljer i tre andra sporter och som också valt att gå sin egen väg.
– Kolla på henne. Hon gör vad ingen annan gör när det gäller träning. Hon har inte ens någon tränare. Det finns ingen annan i världen som klara av att matcha henne i så många grenar som hon gör, säger van der Poel.