Guldhjälten: Min första reaktion var besvikelse

Helene Ripa visste inte om hon skulle kunna ha en aktiv vardag efter en steloperation i nacken för ett år sedan. Ett framskjutet Paralympics ger kanotisten ytterligare tid att bygga upp kroppen – och en eventuell satsning mot nästa år.
–Inte en omöjlighet, säger 48-åringen.

Helene Ripa. Arkivbild.

Helene Ripa. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Sport2020-03-28 15:10

Helene Ripa är en av Sveriges mest kända paralympier, både i vinter- och sommarsammanhang. Hon välkomnar beskedet att flytta fram OS och Paralympics i Tokyo till nästa år, när det globala utbrottet av det nya coronaviruset har lagt sig.

– Min första reaktion var besvikelse. Men det finns många fördelar med att det skjuts fram ett år. Den största är att jag hinner träna ett år och bli väldigt mycket starkare än vad jag är i dag, säger hon.

"Tomt svart hål"

För att förstå Helene Ripas resonemang får vi gå tillbaka ett och ett halvt år. Efter att ha tagit både EM- och VM-guld på K1 200 meter drabbades hon av ett diskbråck i nacken i november 2018.

– Ett ganska tufft bakslag och det var ganska ovisst om det skulle behövas en operation eller inte, men till slut fanns det inget annat alternativ. Jag är stelopererad på två nivåer, och det gjorde jag i mars för ett år sedan, säger hon och fortsätter:

– Hela förra året är som ett tomt svart hål, när jag tänker träningsmässigt och hur jag har kunnat prestera på kanotarenan. Samtidigt är jag oerhört tacksam över att operationen gick bra och att jag kan paddla igen. Mitt största dilemma då var att jag inte visste om jag skulle kunna ha en aktiv vardag.

"Är lite kluven"

Bara omkring fem månader efter operationen slutade Ripa, som efter cancer i tonåren tvingades till en lårbensamputation av höger ben, tia på VM i Szeged, Ungern, i fjol. Efter förutsättningarna en framgång som gjorde att hon satsade vidare mot Paralympics i Tokyo 2020, som tidigare i veckan alltså blev 2021.

– Jag har egentligen tappat nästan ett helt år av träning. Nu kan man ju tänka att får jag tillbaka det året, säger Helene Ripa, som ändå inte är säker på att satsa mot ett fjärde paralympiskt spel.

– Jag är lite kluven, jag behöver få lite att ladda i det här och hitta ett nytt fokus. Vad fokuset innebär får jag återkomma till.

Träningen en utmaning

48-åringen arbetar som art director på ett reklam- och marknadsföretag i Stockholm. Då hon har en fast inkomst vid sidan av idrotten är de ekonomiska konsekvenserna (paralympier får ett visst stöd i samband med spelen) av OS-flytten mindre för henne än för många andra idrottare.

Men vardagen just nu är speciell för Ripa, Paralympicsguldmedaljör i skidor 2014 som 2017 bytte till kanot.

– Jag kan inte vara på gym för att det är för mycket folk. Jag försöker hitta alternativa lösningar. Det är en utmaning i dag att få till bra träning utifrån förutsättningarna i världen, med corona och så där. Men vi går mot bättre tider, det blir ljusare och varmare, och snart kan man paddla utomhus och få träffa sina sparringkamrater igen.

TT: Tror du att du finns på startlinjen i Tokyo nästa år?

– Nu sätter du mig lite på pottkanten här, jag skulle säga att det inte är en omöjlighet att jag sitter där på startlinjen.

Fakta: Helene Ripa

Född: Den 22 augusti 1971.

Bor: I Tungelsta utanför Stockholm.

Familj: Maken Ronnie.

Yrke: Art director.

Gren: Kanot.

Främsta idrottsmeriter: Kanot: VM: Guld, K1 200 m (2018). EM: Guld: K1 200 m (2016, 2018). Skidor: Paralympics: Guld, 15 km (klassiskt) (2014). VM: Guld, sprint (k) (2013). Simning: EM: Guld, 400 m frisim (1991).

Övrigt: Har deltagit i tre Paralympics: Barcelona 1992 (simning), Sotji 2014 (skidor) och Rio de Janeiro 2016 (kanot).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!