Häcken till semifinal – Rubensson tillbaka

Häckens damer stormar fram mot klubbens första titel. I påsk väntar semifinal i svenska cupen. Något som gladde minst lika mycket på Bravida arena var det här: Elin Rubensson är tillbaka på planen. –Jätteroligt, så klart. Jag har längtat länge efter denna dag, säger hon.

Elin Rubensson gjorde comeback efter att ha blivit mamma – och debuterade samtidigt för Häcken. Arkivbild.

Sport2021-03-27 16:07

5–2 mot Linköping kryddades med landslagsstjärnans efterlängtade återkomst.

Matchens främsta lirare var annars tvåmålsskyttarna Julia Zigiotti Olme och Filippa Angeldal. Redan efter två minuter gav Zigiotti Olme Häcken ledningen i gruppfinalen.

Uchenna Kanu kvitterade två minuter efter pausen efter rejält slarv i Häckenförsvaret.

Proppen ur

Men bara minuter senare slog Zigiotti Olme till igen och sedan var det proppen ur. Filippa Angeldal slog in straffen till 3–1, ökade omgående till 4–1 varpå Stina Blackstenius slog in 5–1 på sin gamla klubb.

Förra året ställdes det avgörande skedet i cupen in på grund av pandemin. Göteborg fick inte försvara titeln från 2019.

I vintras ställde damallsvenskans mästare in verksamheten, men efter diverse turer tog Häcken över rubb och stubb.

"Lite nervöst"

Elin Rubensson spelade sin senaste match den 29 september 2019. I december blev hon mamma och nu är den 68-faldiga landslagsspelaren redo för nästa kapitel i sin långa och framgångsrika karriär.

I 73:e minuten klev Rubensson, 27, in för Milica Mijatovic, 545 dagar efter sin senaste match.

– Det var lite nervöst, det är väldigt många dagar sedan jag spelade en tävlingsmatch. Det var lite speciellt, men jag är väldigt glad. Jag har en bit kvar till toppformen, men det kommer, säger Rubensson till C More.

Umeå vidare efter drama

Henna-Riikka Honkanens tidiga mål betydde där och då semifinal för Umeå men Gudrun Arnardottir nickade in kvitteringen i andra halvlek.

Oavgjort räckte för Djurgården, men Sheila van den Bulk såg för säkerhets skull till att göra 2–1. Klappat och klart? Inte alls. Två sena mål av Sara Mellouk och Alexandra Sandström tog elitettanklubben Umeå till semifinal.

Rosengård är också klart för semifinal, men rivstarten – 3–0 efter en spelad halvtimma – lovade mer än den höll. Kristianstad segade sig tillbaka och fick 3–3.

Men det hade krävs ett mål till för att passera Rosengård och ta gruppsegern. Nu behöll Rosengård den i kraft av bättre målskillnad.

Eskilstunas 1–1 borta mot på Örebro räckte för att ta den fjärde och sista semifinalplatsen.

Semifinalerna lottas på måndag eftermiddag och spelas under påskhelgen.