Haksabanovic: "Borde gjort nÄgra mÄl till"

Hur givande jĂ€ttevĂ€rvningen av Sead Haksabanovic Ă€r pĂ„ sikt för IFK Norrköping Ă„terstĂ„r att se. Det började lovande nĂ€r han direkt betalade av pĂ„ investeringen. Mer ska komma. –Jag borde ha gjort nĂ„gra mĂ„l till, sĂ€ger han efter 2–1 mot Kalmar FF i den allsvenska premiĂ€ren.

IFK Norrköpings Maic Sema och Sead Haksabanovic (nummer 99) gÄr ned pÄ knÀ efter Haksabanovics ledningsmÄl mot Kalmar.

IFK Norrköpings Maic Sema och Sead Haksabanovic (nummer 99) gÄr ned pÄ knÀ efter Haksabanovics ledningsmÄl mot Kalmar.

Foto: Stefan JerrevÄng/TT

Sport2020-06-14 18:20

I fredags kvÀll blev affÀren klar, efter mÄnader av diskussioner och förhandlingar. IFK Norrköping plöjer ned en ansenlig del av sitt kapital i den lovande anfallaren.

Enligt IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt Àr vÀrvningen av Haksabanovic frÄn West Ham United den dyraste i klubbens historia. För Haksabanovic betyder det skrivna fyraÄrskontraktet ocksÄ att han kan sluta tÀnka pÄ den nÀrmaste framtiden. LÄneavtalet som skulle ha gÄtt ut den 30 juni Àr historia.

TT: KÀnner du lÀttnad?

– SĂ„ klart, eftersom jag inte vetat vad som kunde hĂ€nda, vart jag skulle ta vĂ€gen. Nu nĂ€r det Ă€r klart Ă€r det ganska skönt. Nu vet jag att jag ska vara hĂ€r. Och det Ă€r hĂ€r jag vill vara. Nu Ă€r det bara att slĂ€ppa loss, sĂ€ger han.

Haksabanovic tackade pĂ„ det sĂ€tt som arbetsgivaren hoppats – just genom att slĂ€ppa loss direkt. Han lade grunden till de tre poĂ€ngen pĂ„ Östgötaporten. Det dröjde bara dryga tre minuter och... han kan fĂ„ berĂ€tta sjĂ€lv vad som hĂ€nde:

– Jag sĂ„g redan innan jag fick bollen att jag hade en ganska stor yta framför mig. Jag tog touchen dit, sĂ„g att mĂ„lvakten (Lucas HĂ€gg Johansson) stod ganska lĂ„ngt ut sĂ„ att det var bara att lĂ€gga in bollen vid första stolpen, sĂ€ger Haksabanovic.

Gick ned pÄ knÀ

Efter mÄlet gick han ned pÄ knÀ. Vad den gesten stÄr för kan enbart den som lider total brist pÄ omvÀrldsbevakning ha missat.

– Det hĂ€nder saker i vĂ€rlden. Det hĂ€r var ett sĂ€tt att ta stĂ€llning, sĂ€ger han om sitt bidrag till den globala rörelsen Black lives matter.

Med mÄlet och prestationen i övrigt skickade han ocksÄ ett budskap till de allsvenska konkurrenterna, nÀrmast AIK (onsdag) och DjurgÄrden (söndag). Det gÀller att ha koll pÄ 21-Äringen och hans kvicka fötter, snabbhet och mÄlfarlighet. Annars straffar det sig. Och se upp Àven för Simon Thern. Det var hans passning som öppnade för Haksabanovics tidiga ledningsmÄl.

FörstÄr varandra

Thern snÄlar inte med berömmet nÀr Sead Haksabanovic förs pÄ tal.

– Jag har vĂ€l samma kĂ€nsla med Sead som jag hade med Sam Larsson nĂ€r jag spelade med honom (Heerenveen) i Holland. De Ă€r ganska lika varandra. Vissa spelare har man bara nĂ„got tillsammans med som Ă€r svĂ„rt att förklara. Det har jag med Sead. Hur vi förstĂ„r varandra, hur han förstĂ„r mig.

– Förhoppningsvis kan vi bygga vidare pĂ„ detta, sĂ€ger Thern, framspelare Ă€ven till Christoffer Nymans segermĂ„l efter Romarios kvittering för Kalmar.

Haksabanovic ÄtergÀldar:

– Jag tycker att det gĂ„r vĂ€ldigt snabbt i Simon Therns huvud nĂ€r han spelar fotboll och jag kĂ€nner samma sak med mig. Vi kan förstĂ„ varandra fint. Vi kan se i varandras ögon vad som kommer att hĂ€nda.

Fick ont i revbenen

Med 20 minuter kvar bad Haksabanovic om att fÄ byta.

– Jag fick en smĂ€ll pĂ„ revbenen i förra veckan. Nu var det en smĂ€rta som höll i sig i en till tvĂ„ minuter, men jag ville inte riskera nĂ„got inför nĂ€sta match.

TT: Du borde kunna spela mot AIK pÄ onsdag?

– SĂ„ Ă€r det nog.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!