Halfvarsson om fallet: "Klassisk innerskida"

Säsongens första tävling. Då föll Calle Halfvarsson illa när han var på väg mot seger i Alliansloppet. –En klassisk innerskida. Och asfalten är hård, säger längdstjärnan.

Calle Halfvarsson plåstras om efter att ha ramlat och brutit Alliansloppet i Trollhättan.

Calle Halfvarsson plåstras om efter att ha ramlat och brutit Alliansloppet i Trollhättan.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-08-27 16:30

Calle Halfvarsson möter upp på landslagshotellet ett par timmar efter vurpan. Med ett litet plåster på ena armbågen och till synes rätt oskadd ändå, trots fallet.

– Armbågen gick rätt bra, det var mest höften som tog i. Men det gick över fort, så jag var lite besviken över att jag inte fortsatte, berättar han.

I stort sett hela den svenska skideliten var på plats när säsongens första tävlingar skulle genomföras – på rullskidor i Trollhättan, som uppladdning inför den stundande vintersäsongen.

På 15 kilometer klassiskt, individuell start, tog Calle Halfvarsson en klar ledning och såg ut att vara på väg mot en bekväm seger.

Men efter cirka sju kilometers körning hände något. Längdstjärnan hade plötsligt tappat en ledning med tolv sekunder till närmast jagande åkare.

– Jag gick för snävt i en kurva längst bort på banan och halkade omkull, säger han.

"Rullskidor är lurigt"

Fredagens sprinttävling i Trollhättan ska dock inte vara i fara.

– Det kommer säkert att göra lite ont i morgon. Men jag kommer nog att kunna köra i morgon.

Halfvarsson är den andra landslagsstjärnan på kort tid som fallit på rullskidor. Redan inför torsdagen stod det klart att Ebba Andersson skulle missa tävlingarna, med ett skadat finger efter en vurpa.

– Rullskidor är ju lurigt, det är asfalt så faller man faller man hårt. Men vi har inte så mycket andra val så här års, annat än att åka skidtunnel, säger Anders Byström.

– Och rullskidor är ändå något som de åker otroligt mycket, så de är ju säkra på det.

Doldis vann

I stället var det en doldis som var starkast i Alliansloppet. 21-årige Leo Johansson vann fem tiondelar före William Poromaa och åtta före Oskar Svensson.

– Rullskidor går inte helt att överföra till längdskidor, men det är ju ett bra kvitto på att sommarträningen gått bra, säger Leo Johansson, nöjd över att ha slagit hela A-landslaget.

Målet för säsongen är dock i första hand U23-VM.

– Det är ett av de stora målen. Men förhoppningsvis kan jag prestera bra och få köra lite världscup också, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!