När nu F1-cirkusen kommit till Bahrain för två tävlingshelger i följd har frågan om sportswashing blivit högaktuell.
Det är en term som används om stränga regimer som använder sig av sportevenemang för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt tvätta bort fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.
Formel 1 anser att man är en positiv kraft för förändringar när man lägger tävlingar i ickedemokratiska länder som Bahrain. En grupp organisationer för mänskliga rättigheter anser däremot att den största racingserien i stället "ger ovärderlig PR för Bahrains regering och riskerar att normalisera våldet mot mänskliga rättigheter i landet", skriver The Guardian.
"Viktigt använda plattform"
Den redan klara världsmästaren Lewis Hamilton, formel 1-sportens enda svarta förare, har ett stort engagemang för frågor som antirasism, mänskliga rättigheter och mångfald.
– Det är väldigt viktigt för alla inom idrott att använda plattformen de har för att jobba för förändringar. Frågan om mänskliga rättigheter är ett stort problem i så många ställen som vi åker till. Vi är en av få sporter som åker till så många olika länder och jag tycker att vi i idrotten behöver göra mer, säger britten på presskonferensen inför söndagens lopp.
– Vi har tagit steg i rätt riktning, men kan alltid göra mer.
Inför tävlingarna i Bahrain har Hamilton fått ett brev från 17 organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter. De uppmanar formel 1 att säkerställa att de som protesterar för mänskliga rättigheter under F1-veckorna ska få en rättvis behandling och att sporten inte bidrar till att förvärra situationen i landet när det gäller mänskliga rättigheter.
– Jag har inte haft tid att läsa brevet ordentligt, men ska definitivt se till att göra det de närmaste dagarna, säger Hamilton.
Inga framsteg i F1
Dessutom har 30 brittiska parlamentsledamöter gått samman i ett upprop inför Bahrains F1-tävlingar, i vilket man kritiserar formel 1 för att göra för lite i frågan.
– Det är en djup besvikelse att vi inte sett några framsteg av F1 när det kommer till sportswashing och Bahrain, säger liberaldemokraten Layla Moran till BBC.
2011 fick formel 1-loppet i Bahrain ställas in på grund av massdemonstrationer mot landets styrande familj Al Khalifa. Loppet har körts årligen sedan dess.