Listan: "Vi er røde, vi er hvide, vi är Sverige"

Det var ett tag sen, men nu är den tillbaka; Heta & Kalla-listan med lokala, nationella och internationella inslag.

Heta & Kalla-listan är tillbaka.

Heta & Kalla-listan är tillbaka.

Foto: Arkiv/Bildbyrån/TT

Sport2024-02-13 20:00

GLÖDHETT

Super Bowl

Taylor Swift, Andy Reid, Usher, Travis Kelce, Leo Messi, Bradley Cooper och Patrick Mahomes. Stjärnglansen var enorm och ingredienserna många under natten mellan söndag och måndag. För vilket satans spektakel det är ändå, Super Bowl. Traditionsenligt höll jag mig uppe för "NFL-finalen", som i år utspelades i Las Vegas mellan Kansas City Chiefs och San Francisco 49ers. Rubrikerna var många inför, och desto fler kom under själva matchen och reklampauserna.

Post Malone inledde det musikaliska, Taylor Swift blev inzoomad fler gånger än vad jag kunde hålla räkningen till, Leo Messi blev belönad med 145 miljoner kronor för en minuts reklam för en light-öl och Travis Kelce (pojkvän till just megastjärnan Swift) knuffade till sin coach Andy Reid i vrede. Och sist men inte minst – ligans stora stjärna Patrick Mahomes ledde sitt Chiefs till tredje Super Bowl-segern på fem år. Om jag lyckades hålla mig vaken till halv fem för att uppleva avgörandet och de efterföljande glädjescenerna? Det kan ni räkna med att jag inte gjorde. Nästa år försöker vi igen!

undefined
Patrick Mahomes fick återigen lyfta den åtrovärda Super Bowl-bucklan.

HETT

Förbundskaptensjakten (Vol. 4)

Det blev inte Mellberg, Ljungberg, Henke Larsson eller Jens Gustafsson. Det verkar bli Jon Dahl Tomasson, gamle storspelaren som tog SM-guld som tränare för Malmö FF, som ska ta över vårt svenska herrlandslag i fotboll. En dansk? Ja, varför inte. Han har tamejfan mitt fulla stöd. För kanske är det så enkelt... Janne Anderssons hederliga, svenska, välfärdsaktiga ledarstil kanske funkade på "Granen", Mackan Berg och Seb Larsson. Men nu är det Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Hugo Larsson som ska ta den här skutan framåt. Och vad passar dessa killar bättre än en hårdför, världsvan, lagom arrogant dansk? Jag kommer då inte på något.

Senast Sverige hade en utländsk tränare var 1958 – då tog vi oss till final i VM under ledning av engelsmannen George Raynor.

Så ge mig Jon Dahl, ge mig dansk dynamit, ge mig "tura" mellan Helsingborg och Helsingör, ge mig Öresundsbron i västlig färdriktning, ge mig Tivoli, Christiania, Tuborg, pølse, Olsen Brothers och hela köret! Vi er røde, vi er hvide, vi är Sverige!

undefined
Jon Dahl Tomasson är just nu den hetaste kandidaten till att bli förbundskapten för svenska herrlandslaget.

LJUMMET

Lokalfotbollen

Nog börjar det komma tillbaka, suget efter lokalfotbollen. I helgen var bevakning av Vimmerby IF mot Rimforsa IF på agendan och trots den sibiriska kylan var det kul att se bollen i rullning igen. Utan något som helst att jämföra med i division 3 tror jag Vimmerby IF herr kan bli att räkna med. Fina intentioner i andra halvlek från Falkevalls grabbar. Även VIF dam spelade, mot division 1-laget Smedby, och gjorde det bra med nytt spelsystem. Kanske är det VIF:s år i år, på flera fronter.

undefined
Vimmerby IF:s Haris Dreco (i mitten) har både spelat fotboll och pingis de senaste dagarna. Med olika utfall.

ISKALLT

Uteblivna handskakningen

Det har varit en mörk start på 2024. Det har varit så illa att jag inte ens kan komma ihåg när jag senast vann en pingismatch på redaktionen, vare sig i singel eller dubbel. Men så, till sist, kom den efterlängtade viktorian. I en gastkramande tresetare lyckades de stora "underdogsen" (jag och kollega Strömsten) besegra rivalerna på ovanvåningen (säljarna Bertilsson och Dreco) med 2–1. En känsla av enorm lättnad och lycka i en svårslagen kombination, och nu tror jag att det kommer bli svårt att stoppa mig framöver.

Men det var inte bara glädje... Efter matchen utspelade sig tragiska scener när Dreco och Bertilsson stormade ur fikarummet utan att tacka för matchen. Vi får se hur disciplinnämnden väljer att agera – ett sådant beteende hör inte hemma inom pingisen.

undefined
Händelserna som utspelade sig i Vimmerby Tidnings fikarum hör inte hemma inom pingisen.
Världsstjärnan Taylor Swift blev uppmärksammad under årets super bowl.
Världsstjärnan Taylor Swift blev uppmärksammad under årets super bowl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!