Han imponerade i SM-kvalet: "Vill komma högre upp"

Etta: Filip Hjelmland. Tvåa: Joel Kling. Femma: Alexander Woentin. De lokala förarna hade en succékväll när SM-kvalet kördes i Avesta.

Filip Hjelmland imponerade i SM-kvalet och tappade bara två poäng på fem heat.

Filip Hjelmland imponerade i SM-kvalet och tappade bara två poäng på fem heat.

Foto: Michael Nordin

Speedway2020-07-08 18:15

Totalt var det 18 förare som tävlade på Masarnas hemmabana i tisdags kväll. I potten fanns åtta biljetter till SM-finalen i Målilla den 23 juli.

Sett med lokala ögon blev det mer eller mindre jackpot. Mariannelundskillen Filip Hjelmland, som tävlar för Vetlanda, vann kvaltävlingen med 13 inkörda poäng.

– För min del var det en stabil tävling rakt igenom. Jag och min mekaniker hade en plan som vi följde, säger Hjelmland.

Ett skönt formbesked?

– Ja, absolut. Man har ju väntat på att säsongen ska dra igång. Jag hade bra starter och även körningen fungerade fint. Jag fick jobba hårt för vissa poäng.

Om ett par veckor är det dags för SM-final i Målilla. Då vill 21-årige Filip Hjelmland, som är förstaårssenior, förbättra sin niondeplacering från 2019.

– Jag vill absolut komma högre upp, men jag säger inte mer än så. Jag vill hålla min målsättning internt. Förra året åkte jag på en snöplig uteslutning i det sista heatet som gjorde att jag fick nöja mig med en niondeplats.

Vetlanda-föraren är laddad inför den kommande elitseriesäsongen. Han har även regelbunden kontakt med Stal Gorzow i den polska högstaligan.

– Nu när karantänsreglerna har släppt kan det bli så att jag tävlar i Polen också. Vi får se. I dessa tider får man ta en vecka i taget.

Kan det bli aktuellt med körning i fler länder?

– Jag har en del kontakter med utlandet, men nej, jag tror inte det. Det är fokus på Sverige och Polen.

Inför SM-kvalet i Avesta var Dacke-föraren Joel Kling osäker på sin form.

– Jämfört med många andra har jag inte så många träningspass i kroppen. Jag får räkna med att det tar lite tid innan jag är i bra form, sa han till Sporten i måndags.

När kvalet väl kom igång presterade Joel Kling på en jämn och bra nivå. På de fem heaten samlade Virserumskillen ihop elva poäng. Det räckte till en delad andraplats och säkrad finalbiljett med bred marginal.

Även Alexander Woentin från Hjältevad gjorde en bra kvaltävling. Han kom femma. Johan Jensen från Målilla, som tävlar för Vetlanda, kom på 14:e plats i kvalet.

Följande åtta förare tog sig vidare till SM-finalen i Målilla: Filip Hjelmland, Joel Kling, Philip Hellström-Bängs, Joel Andersson, Alexander Woentin, Ludvig Lindgren, Jonatan Grahn och Daniel Henderson.

Sedan tidigare är Peter Ljung, Kim Nilsson, Viktor Palovaara, Linus Sundström, Jacob Thorssell, Mathias Thörnblom, Pontus Aspgren och Oliver Berntzon direktnominerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om