Han kvalar till SM – efter bara fem träningar

På tisdag kväll börjar den svenska speedwaysäsongen på allvar. Vi har pratat med Joel Kling om den annorlunda uppladdningen, kontraktsförhandlingarna med Dackarna och SM-kvalet i Avesta.

Med ett leende på läpparna ska Joel Kling få fart på karriären igen. "Tidigare år har jag satt för mycket press på mig själv", säger 23-åringen inför SM-kvalet i Avesta. Det är 18 förare som gör upp om åtta finalplatser.

Med ett leende på läpparna ska Joel Kling få fart på karriären igen. "Tidigare år har jag satt för mycket press på mig själv", säger 23-åringen inför SM-kvalet i Avesta. Det är 18 förare som gör upp om åtta finalplatser.

Foto: Arkiv

Speedway2020-07-06 15:00

När Sporten ringer upp Joel Kling sitter han i en grävmaskin vid Ekenässjön. Precis som många andra speedwayförare har 23-åringen från Virserum tagit ett "vanligt" jobb i väntan på att säsongen ska starta.

– Det gäller att få ihop ekonomin. Jag gillar att köra grävmaskin, men helst av allt vill jag hålla på med speedway på heltid. Det är det jag brinner för.

Nu börjar livet, sakta men säkert, återgå till det normala. Under tisdagskvällen är det SM-kval i Avesta.

Frågan är vad vi ska ha för förväntningar på Joel Kling den här säsongen? Själv har han inte några uttalade mål.

– Nej, först och främst vill jag ha roligt. Tidigare år har jag satt för mycket press på mig själv. Då har allting låst sig. Nu har jag bestämt mig för att ha en mer avslappnad inställning till tävlingarna och köra med ett leende på läpparna.

Av ekonomiska skäl har Joel Kling nöjt sig med fem speedwayträningar så här långt.

– Uppskattningsvis kostar varje träningspass 10 000 kronor. Då går det inte köra hur mycket som helst. Istället har jag fokuserat på min grundkondition.

Är det svårt att få ihop ekonomin i dessa tider?

– Det är jättetufft. En del konkurrenter har tränat uppåt 30 gånger på bana. Jag har inte haft den möjligheten. Istället har mina sponsorpengar gått till cyklar och motorer. Där har jag investerat cirka 260 000 kronor till den här säsongen.

Med andra ord är formen oviss inför SM-kvalet i Avesta. Det är 18 förare som gör upp om åtta ordinarie platser till SM-finalen i Målilla den 23 juli.

– Jag ska göra mitt bästa i Avesta. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Joel Kling som gjorde årspremiär i fredags när Dackarna deltog i Vetlanda Lagcup.

Hur kändes det för egen del?

– Sådär. Jag tog bara fem poäng på fem heat. Men det är ingenting som jag lägger någon större energi på. Det var bara skönt att få några varv i kroppen. Jag får räkna med att det tar lite tid innan jag är i bra form.

undefined

Nyligen blev det klart att den svenska elitseriesäsongen startar den 12 augusti. Då väntas Joel Kling ha en ordinarie plats i Dackarnas lag.

Eller...?

– Än så länge har vi inte riktigt kommit överens om den ekonomiska biten, men vi ska försöka lösa det.

Är ni nära en lösning?

– Jo, det är vi. Det saknas det där lilla extra för att jag ska kunna genomföra säsongen med rätt material. Jag förstår att klubben måste sänka sina kostnader. Samtidigt kan inte jag sänka ersättningen för mycket. Jag vill inte åka i elitserien med gamla grejer. Men som sagt: vi ska försöka lösa det. Jag vill tävla för Dackarna.

Blir det någon mer körning den här säsongen?

– Jag har kontrakt med Team Fjelsted i Danmark och det låter positivt. De väntas offentliggöra ett startdatum för ligan inom kort. I Danmark är också avtalen intakta, trots coronapandemin.

I väntan på att ligorna ska dra igång är det nu fullt fokus på SM-kvalet i Avesta. Historiskt sett har Joel Kling varit en framgångsrik förare när det gäller individuella tävlingar.

Femteplatsen i SM-finalen 2017 och JSM-guldet 2018 smäller högst. Förra året tog han sig vidare från kvalet i Hagfors, för att sedan hamna på en mer blygsam 13:e plats i finalen.

Även om han inte har någon uttalad målsättning i år lockar det förstås lite extra med en SM-final på hemmabanan i Målilla om ett par veckor.

– Det är inget att hymla om. Det hade varit väldigt roligt att ta sig till finaltävlingen igen, säger Joel Kling.

De tävlar i SM-kvalet

Från Indianerna: Joel Andersson, Ludvig Lindgren, Christoffer Selvin, Jonatan Grahn. Smederna: Linus Eklöf, Johannes Stark, Rasmus Broberg, Maximilian Belsing. Vetlanda: Johan Jensen, Filip Hjelmland, Alexander Woentin. Rospiggarna: Daniel Hendersson, Emil Millberg. Dackarna: Joel Kling. Lejonen: Maksymilian Bogdanowicz. Masarna: Philip Hellström-Bängs. Piraterna: Henrik Bergström. Westervik: John Lindman.

De åtta bästa förarna går vidare till SM-finalen i Målilla den 23 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!