SPORTÅRET 2022: Här är händelserna vi minns

Det har blivit dags att sätta punkt för idrottsåret 2022. Det har verkligen varit ett händelserikt år. Nu har vi på sportredaktionen sammanställt de tio mest minnesvärda händelserna från 2022. Gott nytt år!

Sporten har plockat ut tio händelser i den lokala idrotten som stack ut under året.

Sporten har plockat ut tio händelser i den lokala idrotten som stack ut under året.

Foto: Arkiv

Sport2022-12-30 17:00

VIF SÄKRADE GULDET PÅ GULLEMON

Dramatik, heta känslor och guldjubel. Division 4-derbyt mellan Gullringens GoIF och Vimmerby IF innehöll det mesta. VIF kom tillbaka under sista kvarten, ordnade 2–2 och tog den poäng som krävdes för att ta hem serien – på Gullemon.

769 åskådare hade samlats på Gullemon för att bevittna årets drabbning i den lokala fotbollen. Dramatiken de bjöds på gick verkligen inte att klaga på. Förutsättningarna var givna på förhand. Vimmerby behövde en poäng för att säkra seriesegern. Gullringen var på jakt efter revansch och tre viktiga poäng i första hand i kampen om att nå kvalplats.

Och det såg ut som att Gullringen skulle få jubla, efter att ha skaffat sig en 2–0-ledning en bit in i den andra halvleken. Då, med 15 minuter kvar att spela, vaknade VIF. Anton Brorsson drog först in 2–1 med en drömträff. Bara någon minut senare dök Joakim Storm upp på skyttekungsmaner och satte 2–2, som också säkrade seriesegern för Vimmerby.

– Att vi klarar oavgjort och fixar den poäng som behövs visar på en fantastisk moral i laget. Det är långt ifrån första gången den här säsongen som vi kommer igen och hämtar upp på slutet, sa VIF-tränaren Patrik Gunnarsson och medgav att det är en stor lättnad att seriesegern var i hamn.

– Det är det skönaste jag varit med om. Nu ska vi fira det här i en om inte till och med två dagar, sa Joakim Storm.

undefined
Jubel i samband med Joakim Storms kvitteringsmål mot Gullringen, som skulle visa sig säkra seriesegern för Vimmerby IF.

VH MISSADE KVALSERIEN

Vimmerby Hockey stod återigen för en riktigt stark säsong. Och ännu en gång stod man där och knackade på dörren till kvalserien. Men det blev återigen respass i det sista play off-mötet, "finalen", den här gången mot Väsby. VH förlorade i två raka matcher och säsongen tog slut.

Innan dess hade man tagit sig till Allettan och avancerat därifrån. I det första play off-mötet vann man mot Karlskrona med 2–1 i matcher, bland annat efter en storseger (8–2) på hemmais.

– Det känns tufft att åka ut precis innan kvalserien igen, suckade VH:s poängkung Todd Winder.

undefined
Todd Winder och Vimmerby Hockey räckte inte hela vägen fram till kvalserien.

SMÄLLARNA FÖR BÅDA VIBK-LAGEN

Både damlaget och herrlaget i Vimmerby IBK åkte ur division 1. Tuffa smällar, så klart. Herrarna var nykomlingar i "ettan", men hade det tufft under stora delar av säsongen och nedflyttningsspiken kom i bortamatchen mot Solfjäderstaden, då VIBK föll med 10–4.

För damernas del blev det inte heller någon supersäsong. Laget slutade näst sist i sin serie – men hade ändå hopp om fortsatt spel i division 1. Det berodde på hur det skulle gå i Allsvenskan. Tyvärr för VIBK:s del kom beskedet några veckor senare att man inte klarade sig kvar.

undefined
Vimmerby IBK:s damer åkte, precis som herrarna, ur division 1.

VARTAS HISTORISKA UPPFLYTTNING

Så länge de hade försökt... Varta BK missade faktiskt uppflyttning även 2022, efter att ha förlorat i kvalet till allsvenskan mot Örgryte. Men så kom glädjebeskedet, i mitten på maj. Klubben erbjöds en friplats – och tackade givetvis ja till den. Säsongen 22/23 är därmed historisk, eftersom det är första gången klubben spelar allsvensk bowling.

"Ingen är gladare än vi och vi förtjänar det lika mycket som någon annan", skrev klubben i samband med att de fick friplatsen.

undefined
Robin Rehn och Varta BK fick glädjas åt en historisk plats i allsvenskan.

JESPER SVENSSONS MEDALJREGN

Två guld och tre brons. Det var inget dåligt facit i EM för Vimmerbykillen Jesper Svensson. Den enda medaljmissen kom faktiskt i singelspelet, där han blev femma. Annars var det ett strålande mästerskap i Helsingfors för "Jeppe".

– Det är skönt att veta att man står sig bra i Europa. Folk har en hel del förväntningar på mig och det blir alltid lite större press. Mästerskapet som helhet känns som en stor framgång, sa han.

undefined
Jesper Svensson tog fem medaljer i EM i Helsingfors.

FINAL I MOTOCROSS-SM I VIMMERBY

Vimmerby MS fick äran att arrangera SM-finalen i motocross. Det vara andra året i rad som SM gick i mål uppe i Gnagaredalen. För hemmahoppet Josefine Berglund blev det en olycklig avslutning. Hon var med i toppen och var på väg mot sin karriärs största framgång. Då kraschade hon...

– Jag tycker att jag var värd mer än det här. Totalt sett var det ändå hur kul som helst att köra på hemmabanan igen. De har gjort ett kanonjobb och banan var verkligen superfin, sa Berglund efter tävlingen.

undefined
Josefine Berglund fick köra SM i motocross på hemmaplan.

ASLLANIS STARKA EM

Oj, oj, oj så bra "Kosse" var under sommarens EM i England. Hon var en stor anledning till att Sverige nådde hela vägen till semifinal. Väl där blev det storförlust mot hemmanationen. Asllanis insats höll absoluta världsklass och i dagarna utsågs hon också till årets mittfältare i svensk fotboll. 

– Under EM tycker jag att jag höll en hög nivå och tog mycket ansvar, vilket krävdes under mästerskapet där vi hamnade i många nya situationer som utmanade oss, sa hon till SvFF.

undefined
Kosovare Asllani stod för ett strålande Europamästerskap, där Sverige åkte ur i semifinalen.

DE STORA ARRANGEMANGEN

Bullerby Cup gjorde comeback. Likaså Semesterracet. Därtill fick Målilla arrangera ännu ett GP. Ja, det var ett bra år för våra största idrottsarrangemang, där vi verkligen fick se hur mycket de betyder för våra orter. 

Årets upplaga av Bullerby Cup lockade hela 206 lag, vilket var och nosade på rekordet (212). För Semesterracet blev det också succé, med mycket publik. "Det har varit mer folk än 2019", konstaterade tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson.

undefined
Den stora och populära ungdomsturneringen Bullerby Cup spelades.

RIMFORSA IF:S STORA GLÄDJE

De hade väntat, väntat... och väntat. Till slut blev Rimforsa IF äntligen seriesegrare i division 2. Men det var en oerhörd rysare som utspelade sig i Arena Grosvad i Finspång, där RIF avgjorde i sudden death och säkrade guldet. Båda lagen hade chans att knipa guldet, vid vinst.

Efter flera galna vändningar och oerhörd dramatik, så fick Tobias Claesson avgöra i öppen kasse i sudden.

– Det är han värd efter alla år han slitit i den här föreningen. Det kunde inte bli ett bättre slut, sa Kim Karlsson om Claessons avgörande.

Som ni säkert känner till så valde RIF att dra sig ur "ettan" redan innan seriestart. I år spelar man i division 3.

undefined
Rimforsa IF fick fira i guldhattar.

DRAMATIKEN FÖR DACKARNA

Dackarna var på väg mot ett fiasko. Det mesta talade för att man inte ens skulle nå slutspel. Efter en tung förlust borta mot Indianerna fick Målillalaget sätta allt sitt hopp till jumbon Masarna. Att de skulle vinna mot ett slutspelstörstigt Piraterna sågs knappast som troligt. Men så blev det – till Dackarnas stora glädje.

Därför räckte det med seger för Dackarna i hemmamötet mot just Piraterna i den sista omgången, för att säkra en slutspelsplats. Och så blev det.

undefined
Mikael Teurnbergs Dackarna var ytterst nära att missa slutspel, efter en svag grundserie.
Semesterracet i Vimmerby var tillbaka efter flera års uppehåll på grund av pandemin.
Semesterracet i Vimmerby var tillbaka efter flera års uppehåll på grund av pandemin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!