Lovande ungdomar prisades: "Det känns viktigt"

Sparbanksstiftelsens stipendier delades ut på onsdagskvällen. Två friidrottare, två folkraceförare, en golfspelare, en dansare och en innebandyspelare uppmärksammades i år.

 Stipendiaterna sittande fr.v: Alicia Westerling, Erik Gustafsson, Dennis Frosthed, Daniel Helge, Vilgor Kronstrand, Emilia Håårdh och Ester Idelind.

Stipendiaterna sittande fr.v: Alicia Westerling, Erik Gustafsson, Dennis Frosthed, Daniel Helge, Vilgor Kronstrand, Emilia Håårdh och Ester Idelind.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2022-11-16 21:43

MER LÄSNING: Direktrapport från prisutdelningen i Mässhallarna

Sparbanksstiftelsen i Vimmerby har delat ut sina stipendier sedan 2006. Bland tidigare pristagare finns namn som Kosovare Asllani, Jesper Svensson och Linus Hultström.

Varför gör ni detta?

– Sparbanksstiftelsen har två huvuduppdrag. Dels att vara huvudägare till Vimmerby Sparbank. Dels att återinvestera kapitalet i bygden. Att dela ut de här pengarna är en del av det programmet och det känns viktigt att premiera duktiga ungdomar säger Sparbanksstiftelsens ordförande Claes Roos.

undefined
Claes Roos, ordförande för Sparbanksstiftelsen.

Varje utövare premieras med 10 000 kronor. Samma summa tillfaller utövarens moderklubb.

Varför är det nästan bara idrottare som premieras?

– Det har mycket att göra med vilka nomineringar som vi får in. Där är en klart övervägande del idrottare, men vi ser gärna att fler som är aktiva inom kulturen också söker.

Så här säger de unga lokala förmågorna om att bli belönade.

undefined
Daniel Helge.

DANIEL HELGE, innebandy:

Talangen går sitt sista år på gymnasiet i Kalmar och spelar sin innebandy i FBC Kalmarsund Ungdom. Vimmerbykillen får stundtals även träna med klubbens SSL-lag.

– Det är kul att få någonting för allt sitt slit. Sen är det givetvis inte därför jag spelar innebandy, men det är ändå ett kvitto på att man gjort något bra, säger han om stipendiet.

Höjdpunkten det här året har definitivt varit spel i de blågula färgerna. Vimmerby IBK-produkten fick spela med U19-landslaget i Euro Floorball Tour i Schweiz tidigare under hösten.

– Jättehäftigt, så klart. Det måste vara det roligaste jag gjort. Att få träffa och spela med andra som har samma tankar och vilja som en själv, det var härligt.

Vad är din målsättning med innebandyn?

– Att jag ska bli så bra som jag bara kan bli.

undefined
Erik Gustafsson.

ERIK GUSTAFSSON, friidrott:

Det är en speciell väg som 19-åringen från Vimmerby har vandrat. Under sina första 14 år i livet hade han aldrig funderat på att börja med friidrott. En dag förändrades allt.

– När jag var 14 hade vi idrottslektion i skolan en dag. Då hoppade vi höjd och jag kände att jag var ganska duktig på det. Därför bestämde jag mig för att börja träna i Södra Vi IF, men då var det huvudsakligen höjdhopp jag fastnade för.

Även det skulle komma att förändras. Fem år senare är Erik Gustafsson bland de bästa i Sverige i...längdhopp. I somras slutade han på åttonde plats i senior-SM, där han slog till med personbästa (7,24 m) i paradgrenen.

– Det har gått väldigt bra i år och att få tävla i senior-SM var nog det allra roligaste.

Gustafsson bor numera i Linköping och tävlar för Linköpings GIF. Att han tilldelas ett stipendium kom som en stor överraskning.

– Ja, haha. Mina föräldrar nominerade mig utan att jag visste om det. En dag ringde de bara och sa att jag hade vunnit. Det var en trevlig överraskning.

Var ser du dig själv i framtiden?

– Mitt mål just nu är att få vara med i Finnkampen.

undefined
Emilia Håårdh.

EMILIA HÅÅRDH, friidrott:

Södra Vi IF-talangen kan blicka tillbaka på ett väldigt lyckosamt år. Visserligen har hon tillhört Smålandseliten sedan barnsben, men i år slog hon till med kanonresultat. Bland annat i Världsungdomsspelen i Göteborg, där 14-åriga Håårdh slutade femma på 80 meter i F14-klassen. Dessutom blev det silver på samma distans i Götalandsmästerskapen, mot de allra bästa svenska ungdomarna.

– Götalandsmästerskapen var nog roligast i år, men jag är mest stolt över Världsungdomsspelen, säger Emilia Håårdh, som blev glatt överraskad av att tilldelas stipendiet:

– Jag trodde faktiskt att man behövde vara äldre för att få det, haha.

Den här säsongen gick hon upp till just 80 meter – och fick rejäl utväxling.

– Det är nog min bästa säsong i karriären. Jag tror att 80 meter passar mig mycket bättre, för då får jag upp farten och kan också hålla den längre.

Emilia Håårdh, som nu går i åttonde klass, siktar på att gå friidrottsgymnasium i Växjö. Utöver sprint tävlar hon även i längdhopp och tresteg. 

– Men sprint är min favoritgren.

Vad är ditt mål nästa säsong?

– Det blir ungdoms-SM och där siktar jag på att ta mig till final.

undefined
Vilgot Kronstrand.

VILGOT KRONSTRAND, golf:

Den 15-årige Vimmerbykillen har visat god förmåga i många sporter. Stipendiet tilldelas han för sin framfart på golfbanan. Hans främsta merit i år var en finalplats i Sverigefinalen av Teen Cup.

– Jag spelade riktigt bra i kvalen till den tävlingen, men i finalen stämde det inte alls. Jag tappade fokus tidigt och kunde inte prestera, säger Kronstrand.

Vilka är dina styrkor på banan?

– Närspelet och wedgar från upp till 100 meter är jag mest bekväm med.

Handicapmässigt ligger han på 2,1.

– Jag började säsongen på 1,9. När man är nere så lågt är det inte lätt att sänka sig ytterligare.

Kronstrand går i nian och har börjat söka till gymnasiet. Då kommer han att välja en annan sport.

– Jag har sökt till flera olika innebandygymnasier. Bland annat RIG i Umeå. Göteborg, Växjö eller Jönköping är också aktuellt. 

undefined
Dennis Frosthed.

DENNIS FROSTHED, folkrace: 

Den 17-årige Vimmerby MS-föraren fick sitt stora genombrott i somras då han kom trea i Semesterracets juniorklass på hemmaplan.

– Det var väldigt stort för mig. Jag fick se mig besegrad av två väldigt duktiga förare så tredjeplatsen kändes nästan som en vinst, säger Frosthed.

Han har bara tävlat i folkrace i två säsonger, men intresset för bilsport har funnits hela livet.

– Hela familjen tävlar så jag är uppvuxen med sporten. Det var aldrig någon tvekan att jag skulle köra också.

Vad är tjusningen med sporten för dig?

– Dels är det roligt att köra, men halva nöjet är att träffa alla kompisar och hänga med dem i depån.

Vad betyder stipendiatet för dig?

– Det är jätteroligt att bli uppmärksammad för det man gör. Sedan kommer pengarna väl till pass också. 

undefined
Alicia Westerling.

ALICIA WESTERLING, folkrace: 

19-åriga Vimmerby MS-föraren studerar och jobbar till vardags. Folkracen är och har varit en stor del av hennes liv i många år.

– Hela släkten på min pappas sida kör så jag har varit med sedan barnsben. När jag var liten tyckte jag det var roligast att se när bilarna krockade. Nu när jag kör själv försöker jag undvika det och ta mig runt så fort som möjligt, säger Westerling.

I somras tog hon en meriterande pallplats i Gutafestivalens damklass.

– Jag vann B-finalen då och fick chansen att köra A-finalen. Där låg jag länge tvåa, men fick problem med bilen på slutet och tappade till tredjeplatsen. 

Efter att ha kört folkrace i fem år känner Alicia sig redo att prova andra discipliner inom bilsport också. 

– Jag funderar på att testa bilcross i så fall.

Vad ska du göra med stipendiet på 10 000 kronor?

– Pengar går alltid åt när man håller på med motorsport, säger Westerling som gärna spenderar tid i garaget och mekar själv.

– Det måste man göra så har man inte någon att skylla på om bilen går sönder.

Daniel Helge, Emilia Håårdh, Erik Gustafsson och Vilgot Kronstrand är fyra av sex idrottare som tilldelas stipendium.
Daniel Helge, Emilia Håårdh, Erik Gustafsson och Vilgot Kronstrand är fyra av sex idrottare som tilldelas stipendium.
Stipendiater

Daniel Helge, innebandy

Erik Gustafsson, friidrott

Emilia Håårdh, friidrott

Vilgot Kronstrand, golf

Dennis Frosthed, folkrace

Alicia Westerling, folkrace

Ester Idelind, dans. Aktiv inom såväl dans, sång och piano. Antagen till yrkesdanslinjen i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!