Här är de talangfulla ungdomarna som får stipendium

För 17:e året i följd har Sparbanksstiftelsen Vimmerby delat ut sina stipendier till lovande unga idrottare. I år uppmärksammades sju stipendiater.

Ungdomarna som fick Sparbanksstiftelsens stipendie 2023. Övrea raden fr.v: Cevin Carlsson, Isabella Westergren, kulturstipendiaten Edith Åström. Nedre raden fr.v: Hanna Rosin, Amanda Lind, Jenna Jonasson, Vera Andersson och Loke Söderström.

Ungdomarna som fick Sparbanksstiftelsens stipendie 2023. Övrea raden fr.v: Cevin Carlsson, Isabella Westergren, kulturstipendiaten Edith Åström. Nedre raden fr.v: Hanna Rosin, Amanda Lind, Jenna Jonasson, Vera Andersson och Loke Söderström.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2023-11-16 22:04

Bland de unga talanger som hedrats genom åren återfinns namn som Kosovare Asllani och Jesper Svensson, som utvecklats till världsstjärnor inom sina gebit. Bland årets sju stipendiater som får ta emot 10 000 kronor vardera återfinns representanter för sex olika sporter. Även utövarnas moderklubbar belönas med 10 000 kronor förutsatt att de är belägna i Vimmerby kommun.

Varför gör ni detta?

– Sparbanksstiftelsen har två huvuduppdrag. Dels att vara huvudägare till Vimmerby Sparbank. Dels att återinvestera kapitalet i bygden. Att dela ut de här pengarna är en del av det programmet och det känns viktigt att premiera duktiga ungdomar. I år har vi haft rekordmånga sökande och det var extra roligt att få lyfta fram så pass många olika idrottare och deras föreningar, säger Sparbanksstiftelsens ordförande Claes Roos.

Varför är det nästan bara idrottare som premieras?

– Det har mycket att göra med vilka nomineringar som vi får in. Där är en klart övervägande del idrottare, men vi ser gärna att fler som är aktiva inom kulturen också söker.

Här följer en presentation av ungdomarna som Sparbanksstiftelsen Vimmerby har valt att lyfta fram 2023.

HANNA ROSIN, Styrkelyft

Styrkelyftaren spås en lysande framtid och har goda chanser till medalj i SM i bänkpress som avgörs i mars. Och hon har siktet inställt på att nå toppen. 

– Jag satsar på SM–guld och sen vill jag tävla i EM. Målet är såklart att bli bäst, säger 18–åringen som representerar Jönköpings Styrkelyftargrupp men som till vardags tränar på WAHK i Vimmerby. 

Hon har satsat helhjärtat på sporten, som hennes pappa introducerade henne för, sedan 2020. Det visade sig att hon trivdes alldeles utmärkt bland vikterna i gymmet. 

– Det märktes snabbt att jag var ganska bra och då blir det såklart roligt, därför ville jag fortsätta. 

Rosins personliga rekord i bänkpress är 75 kg, ruskigt imponerande av tjejen som just nu tävlar i klassen –52 kg. 

Hur känns det att få ta emot stipendiet? 

– Helt fantastiskt, nästan overkligt. Det känns som att det inte händer alla, haha.

 Vad kommer prispengarna gå till?

– Pengarna ska gå till sparande och till sporten, med allt vad det innebär, säger Hanna Rosin. 

undefined
Loke Söderström

LOKE SÖDERSTRÖM, Bowling

15–årige Söderström spelar numer i allsvenska Gamleby BK. Framöver kan det hända grejer för talangen.  

– Just nu väntar jag på besked om jag kommer in på bowlinggymnasium i Nässjö. Ett annat mål jag har är att komma med i ungdomslandslaget. 

Vad är det som är tjusningen med bowling? 

– Man får mycket vänner genom sporten och bowlingen är något som jag har känt mig trygg med, säger Loke som är rankad på 14:e plats i sin ålderskategori i Sverige. 

Att bli prisad för sina prestationer tyckte han minst sagt var trevligt. 

– Jag kunde knappt prata när jag fick beskedet om stipendiet. Det kändes mäktigt och inget jag trodde skulle hända. 

Prispengarna kommer han utnyttja till att kunna vara med på fler tävlingar och köpa in material. 

undefined
Isabella Westergren.

ISABELLA WESTERGREN, Simning 

Vimmerbytjejen Isabella Westergren trivs som fisken i vattnet. Ja, nästan bokstavligt talat. Från babysim ända fram tills nu när hon fyllt 16 år har det varit i bassängen hon frodats. 

– Jag är en superstor tävlingsmänniska och i simningen är det så tydligt om man lyckats eller inte. Man måste också trivas med mjölksyran i kroppen och jobba stenhårt, säger Isabella Westergren och tillägger: 

Isabella, som numer går på simgymnaisum i Motala, är en riktig kämpe. För cirka ett år sedan var hon med om en allvarlig bilolycka, med allvarlig hjärnskakning som följd. 

Det var så illa att tiden efteråt fick tillbringas i rullstol och med kryckor. 

– Det har lett till en annan syn på simningen. Det är väldigt lätt att säga att man ska bli "bäst", men nu är jag mest glad över att få syssla med det jag älskar. 

Senast i helgen blev det tre medaljer på olika ryggsims–distanser på en tävling i Linköping. Hon har varit klubbmästare i Hultsfreds Simsällskap i flera år, deltagit på länsläger och juniordistriktsmästerskap. För det prisas hon nu med ett stipendie. 

– Jag är både glad och förvånad. Jag blev såklart väldigt stolt över att folk ser jobbet man lägger ned.

 Vad kommer prispengarna gå till?

Jag bor ensam i Motala och det är många utomlandsläger och så, pengarna kommer att gå åt, säger Isabella.

JENNA JONASSON, Friidrott

Vimmerby–bördige Jenna Jonasson bor sedan tre år tillbaka på Kanarieöarna där hon skördat flera framgångar. Bland annat blev hon Kanarisk mästarinna på 600 meter löpning och kvalificerades till de spanska mästerskapen. Jonasson har dessutom tagit medaljer i olika tävlingar på flera av medeldistanserna.

15–åringen och hennes mamma var ute och sprang tillsammans från tidig ålder, vilket kan vara en anledning till den starka konditionen för Jenna som har stora ambitioner. 

– Målet till nästa år är att ta mig till spanska mästerskapen inomhus på 800 meter. Sen hoppas jag komma in på Riksidrottsgymnasiumet i Växjö och förbättra mina personbästan. 

Hur känns det att bli uppmärksammad för dina bedrifter?

– Det känns jättebra och kul. Jag hade inte förväntat mig det. 

Vad kommer prispengarna gå till?

– Till kläder och lite andra saker man behöver till träningen. 

AMANDA LIND, Friidrott

Amanda Lind (Södra Vi IF) har haft en stor utveckling under året som gått. Kanske berodde det på en välsignelse i förklädnad. 

– Grejen är att jag skadade knät i våras och körde mycket rehab utanför de vanliga träningarna. Sen under första längdhoppstävlingen i somras slog jag till med ett hopp på över fem meter för första gången, säger 15–åringen som har 5,08 meter som personbästa i längdhop, det 19:e bästa längdhoppsresulatet i hela Sverige i Linds ålderskategori. 

Och det är just längdhoppet som är det största fokuset för Lind, även om hon testat annat såklart. Vad är tjusningen med längdhopp och friidrott då? Här ger hon svaret: 

– Det är så härligt att bara känna sig fri, när man hoppar och flyger iväg. Det är också en väldigt bra gemenskap inom friidrotten när man är iväg på tävlingar. 

Hur känns det att få ta emot stipendium för dina fina prestationer?

– Verkligen jätteroligt och jag känner mig sjukt stolt över mig själv, säger Lind som berättar att prispengarna ska investeras i ett par nya spikskor. 

undefined
Vera Andersson.

VERA ANDERSSON, Fotboll

15-åringen har tagit stora kliv under säsongen och har visat prov på sin målfarlighet. För F08-09-laget gjorde hon 16 mål under säsongen. Dessutom gjorde hon 8 mål för VIF B och när hon fick chansen i A-laget i Division 2 i slutet av säsongen bidrog hon med två fullträffar där.

Utöver det har hon även blivit uttagen till läger med Smålandslaget i sin åldersgrupp och även blivit kallad till elitlägret i Halmstad av Svenska Fotbollsförbundet.

– Jag spelar som yttermittfältare eller forward och mina främsta styrkor är snabbheten och tekniken. Det har gått bra under säsongen och det har var extra kul att få chansen i A-laget, säger Vera som går i nian och har ett gymnasieval framför sig kommande år.

– Jag vill flytta och satsa på fotbollen. Jag ska provspela för ett par olika klubbar, men Linköping känns kanske hetast i nuläget. Min äldre syster Tyra går redan på fotbollsgymnasiet där.

Hur känns det att tilldelas ett stipendium?

– Det betyder väldigt mycket och det är roligt att bli uppmärksammad för det man gör.

Har du funderat på vad du ska göra med pengarna?

– De åker nog in på sparkontot direkt. Det kan vara bra att ha lite pengar till framtiden.

CEVIN CARLSSON, Fotboll

Cevin är en av många lovande spelare som Vimmerby IF har fått fram på sistone. 15-åringen har varit med och bidragit till framgångar för ungdoms- och juniorlagen i klubben och har även fått chansen i A-laget i division 3 fyra gånger.

Under året har han tränat och spelat en del med Kalmar FF:s akademilag och är inställd på en flytt till Kalmar och fotbollsgymnasiet till hösten.

– Tanken är att jag ska byta klubb till Kalmar FF vid årsskiftet. Sedan kommer det bli lite svårt att få ihop det praktiskt under våren när jag har skolan i Vimmerby att tänka på med. 

Den defensive mittfältaren var även med och spelade med Smålandslaget nyligen.

Hur känns det att tilldelas ett stipendium?

– Jättekul. Det är jag väldigt tacksam för.

Har du funderat på vad du ska göra med pengarna?

– De får gå till inköp av möbler när jag flyttar till Kalmar i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!