Här är förutsättningarna – så tar sig VH till Allettan

Vimmerby Hockey har bara två matcher kvar att spela av grundserien och kampen om platserna till Allettan är stenhård. Vi har rett ut förutsättningarna inför det heta avgörandet.

Vimmerby Hockey, Mörrum, Halmstad och Nybro. Det är de lagen som slåss om de tre sista platserna till Allettan.

Vimmerby Hockey, Mörrum, Halmstad och Nybro. Det är de lagen som slåss om de tre sista platserna till Allettan.

Foto: Vimmerby Tidning/Bildbyrån

Ishockey2020-12-29 20:45

Till en början kan vi konstatera att Vimmerby Hockey inte har någon chans på seriesegern. Man har heller ingen möjlighet att sluta tvåa. Troja/Ljungby är redan klara seriesegrare, medan Karlskrona HK i teorin enbart kan tappa andraplatsen till Nybro. VH:s avstånd upp till KHK är sju poäng och är alltså omöjligt att ta ikapp på två matcher.

VH har kvar att möta Kalmar HC på bortais (30 december) och Halmstad Hammers borta (3 januari). VH ligger just nu femma, vilket är den sista platsen till Allettan, och har fyra poäng ned till Halmstad som ligger sexa. Halmstad har en match mindre spelad. 

Här är tabelläget i den södra Hockeyettan:

undefined
Här är tabellen i den södra Hockeyettan.

Om VH vinner båda sina matcher och tar 6 poäng: 

Då är laget klart för Allettan, oavsett vad som händer i övriga matcher. Då går man också om Mörrum, som har spelat färdigt och som just nu ligger trea på 40 poäng.

Om VH tar 5 poäng (en seger under ordinarie tid och en seger efter förlängning/straffar):

Även det räcker gott och väl, för då går man om Mörrum samt gör det omöjligt för Halmstad att ta mer än sju poäng.

Om VH tar 4 poäng: 

VH hamnar på samma poäng som Mörrum men klarar sig ändå, då man har betydligt bättre målskillnad än Mörrum. I det scenariot kan Halmstad ta sig förbi Vimmerby tack vare bättre målskillnad, men det vore mest av akademisk betydelse. För Mörrum vore det däremot en mardröm. Att Vimmerby tar fyra poäng, och Halmstad åtta, är det enda scenariot som kan stoppa laget från Allettan.

Om VH tar 3 poäng: 

Då kan man glömma att gå förbi Mörrum, till att börja med. Första utvägen är då att Halmstad tar mindre än sju poäng. Andra utvägen är att Nybro tar mindre än två poäng. Hamnar lagen på samma poäng är det givetvis målskillnaden som avgör. Där ligger VH i nuläget bäst till bland de tre lagen, med +19. Nybro har +14 och Halmstad +16. 

Om VH tar 2 poäng:

Återigen får man då hoppas på att Nybro eller Halmstad inte tar sig förbi samt att man har tillräckligt bra målskillnad om det skulle avgöras på det. Troligtvis kommer Nybro att ta sig förbi då, eftersom de bara behöver ta två poäng på sina fyra återstående matcher. 

Om VH tar 1 poäng: 

Då är man uppe på 37 poäng, vilket betyder att Nybro måste förlora alla sina matcher och ha sämre målskillnad än VH. För Halmstad krävs det då bara fem poäng för att gå om. 

Om VH tar 0 poäng: 

Ja, även här kan VH faktiskt klara av att ta sig till Allettan. Då måste Halmstad ta mindre än fyra poäng. Tar Halmstad exakt fyra poäng kommer det bli en spännande målskillnadsaffär som avgör allt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!