VIMMERBY IF
David Lindgren, verksamhetsansvarig:
– När jag reflekterar över det så tycker jag det är konstigt att idrotten inte är en större valfråga överlag. Vi har otroligt många föreningsaktiva i Sverige men det är sällan föreningslivet pratas om på allvar på nationell nivå. Barn- och ungdomsverksamheten har så många fördelar och hör ihop med så mycket annat i samhället. Däremot känns det ibland som att man tar det ideella föreningslivet för givet. Man hade gärna velat se någon slags nationell strategi för att ge mer resurser, så att fler idrottsplatser, lokaler och ytor kan byggas. Föreningar och eldsjälar kanske inte ska behöva slåss för varenda krona. Även om det inte skulle prioriteras på det nationella planet, så hade det varit bra om det kunde komma upp på agendan lokalt.
– På mer kommunal nivå går det givetvis att nämna byte av konstgräset på Arena Ceos. Men det är nog inte bara Vimmerby IF som vill ha nytt konstgräs, utan många vill nog se en bättre idrottshall i Vimmerby också.
VIMMERBY HOCKEY
Anders Kostenius, vice ordförande:
– För oss är alla frågor kring fritidsverksamhet viktiga. Så är det nog oavsett förening. Vi vill att man säkerställer att våra ungdomar har en bra miljö att växa upp i. Det finns många som söker sig till andra städer och andra gymnasier och vi vill gärna försöka ha kvar dem här.
– Tittar vi till vår ishall så gjordes det en uppfräschning på den, men det vi önskar framöver är att försöka hitta nya intäkter. Restaurangdelen är ett område som kan förbättras och utvecklas.
SÖDRA VI IF
Anders Håårdh, tränare
– Det finns inte någon fråga som är viktigare än någon annan för oss. Det handlar mer generellt om idrottandet och aktiviteten i Sverige. Dels måste vi kanske ha en renodlad idrottsminister som inte bankas ihop med någon annan. Man pratar om att kultur kostar mycket, men idrotten är så pass stor och måste också kosta otroligt mycket. Med det kommer folkhälsan in och att det finns en samhällsnytta i idrott. Det måste helt enkelt frigöras en stab som enbart fokuserar på idrotten.
– I Vimmerby kommun finns det på många plan fina grunder till idrottande och det finns ett jättestort föreningsengagemang i de små kransorterna. Någonstans känns det ändå som att idrottens alla grenar borde nyttjas mer. I lokalpolitiken ligger idrottsföreningarna ihop med kulturen och mycket av fokus läggs på just kultur. Idrotten blir väldigt marginaliserad.
– Sen var det jättekul när det pratades om en multiarena i Vimmerby för några år sedan. Det kommer tyvärr nog aldrig att hända, men det hade behövts. Ser vi ur Södra Vi IF:s perspektiv, med friidrotten, så har vi inga riktiga möjligheter för våra idrottare på vintern. Vi får hålla till i AL-hallen eller Södra Vis idrottshall en gång i veckan. Det finns inga friidrottsförutsättningar, vilket också är en stor del till varför talangfulla friidrottare väljer att flytta härifrån.
TOBO GK
Kenneth Johansson, ordförande:
– Man måste göra något åt elpriserna och drivmedelspriserna, framför allt. Vi på Tobo har väl inte drabbats av det särskilt mycket, men det är klart att det har blivit dyrare för oss också. Ur ett kommunalt perspektiv så ser vi gärna att det satsas mer på föreningsstöd.
– En annan detalj som berör oss är att vi använder mycket kemikalier, som förvisso är lagliga. Det är inget "fulkem". Men vi måste varje år skriva under samma saker och göra samma process bara för att få lägga på gödning. Den processen hade behövt förenklas på något sätt.
VIMMERBYORTENS RYTTARFÖRENING
Victoria Nöjd, verksamhetsansvarig:
– Det är svårt att svara på då vi som förening påverkas av så många. Överst på listan ligger ändå förstärkta bidrag så vi får en chans att hantera följderna av covid. Vi har tappat väldigt många ungdomar de senaste åren i vår verksamhet. Det är viktigt att ridsporten finns tillgänglig för alla på lika villkor. Där har idrottsskolan där elever fått chansen att prova på idrotter varit ett jättebra initiativ.
– Sedan är ridsporten lite unik på så vis att vi har höga fasta kostnader får våra hästar. Driftkostnaderna har ökat till följd av de höga bränslepriserna då transporter av foder och strö och kostnader för exempelvis hovslagare ökat markant.
VIMMERBY IBK
Richard Mårtensson, ordförande:
– Jag växte upp i Vimmerby och levde här fram till 20-årsåldern. Hallen ser i princip, med några få kosmetiska förändringar, likadan ut som då. Det kommer inte hålla särskilt länge till. Det finns några få, men mycket viktiga faktorer, för att en kommun ska växa. En är utbildning och det är i första hand ingen kommunalpolitisk fråga. Men vi behöver kunna läsa hela program på distans i betydligt högre omfattning. Det skulle göra att ungdomar i högre utsträckning väljer att stanna kvar i mindre kommuner och samtidigt kan göra olika typer av karriärer. Det borde vara ett krav att alla högre utbildningar ska kunna genomföras på distans om inte särskilda skäl talar emot det.
– Därutöver tror jag att en kommunalpolitisk viktig fråga är att ge ungdomar och kommuninvånare framtidshopp och möjligheter inom idrott och kultur. Vi vet att just dessa frågor skapar engagemang och glädje och även är brottspreventivt. Vore jag kommunpolitiker i Vimmerby skulle jag omedelbart sätta spaden i jorden och bygga en multiidrottshall som ger förutsättningar för innebandy på högsta nivån, utökar möjligheter till träningstider men också skapar möjligheter för andra idrotter inomhus. Den investeringen kommer löna sig i längden. Ungdomar kommer engagera sig och det kommer vara ett viktigt bidrag för att Vimmerbys innebandy kommer kunna klättra i serietabellerna och skapa drömmar för ungdomar. Så den viktigaste kommunalpolitiska frågan för innebandyn tror jag personligen är att sätta spaden i jorden och bygga en multiidrottshall.