Vi träffar Fredrik Reinfeldt på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Anledningen till hans besök är att de främsta företrädarna för svensk besöksnäring samlats i Vimmerby.
Fredrik Reinfeldt är styrelseordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita. Utöver Reinfeldt befinner sig också samtliga förtroendevalda inom organisationen i Vimmerby.
Det är en pressad före detta statsminister vi möter. Sedan 2023 är han ordförande för Svenska Fotbollförbundet och han upplever just nu sin mest turbulenta tid på ordförandeposten.
För en dryg vecka sedan publicerade fotbollsmagasinet Offside en stor granskning.
Där framkommer det att nuvarande och tidigare medarbetare larmar om tystnadskultur och dålig arbetsmiljö, och förtorendesiffrorna för ledningen är på rekordlåga nivåer.
Störst kritik riktas mot generalsekreterare Andrea Möllerberg, som ska ha genomfört omorganisationer utan att prata med berörd personal på olika avdelningar.
Dessutom ska medarbetare stoppats från att ha med sig fackliga representanter i samband med möten för att komma överens om uppsägningsvillkor, enligt Offsides granskning.
Andrea Möllerberg har besvarat kritiken. Kim Källström är fotbollschef på förbundet och har även han besvarat kritiken som riktats mot förbundet. På en pressträff förra veckan där de större mediehusen var på plats sa han bland annat att "vi tar det på största allvar och ser över hur vi kan agera".
Någon som däremot har varit svårare att få svar ifrån är ordförande Fredrik Reinfeldt.
I en krönika skriven av journalisten Olof Lundh, som publicerades under onsdagen, skriver han att de enbart fått skriftligt svar på kritiken från ordförande Fredrik Reinfeldt. Det ska ha varit följande:
"Under Andrea Möllerbergs och Kim Källströms ledarskap har ett omfattande förändringsarbete påbörjats. De har därtill att effektuera ett omfattande sparpaket. Det leder till reaktioner. För förbundsstyrelsen handlar det om att trimma och effektivisera verksamheten."
Som om inte allt detta vore nog för förbundet har Fredrik Reinfeldt, ända sedan han tillträdde, fått utstå stor kritik. Bland annat för att han inte tydligare har tagit avstånd från VAR. Dessutom anser vissa att det saknas visioner för svensk fotboll.
I dagarna meddelade till exempel distrikten i Norrland att de inte kommer backa ett eventuellt omval av honom. Vilket Norrbottens FF:s ordförande Robert Lindström bekräftade till Fotbollskanalen som gjorde avslöjandet.
Det har inte gått att få några särskilt utförliga svar från SvFF-basen. Förrän nu. På Astrid Lindgrens Värld.
Efter några minuters snack om anledningen till besöket i Vimmerby, och hans relation till staden, kom vi in på den massiva kritik som varit riktad gentemot förbundet och Reinfeldt själv.
Det har stormat en hel del kring Svenska Fotbollförbundet de senaste dagarna, och kritik har i en granskning (från Offside) riktats till er i toppen (av förbundet). Hur ser du på kritiken som har framkommit?
– Dels är jag här i Visita-format, men jag tycker att generalsekreterare Andrea Möllerberg och Kim Källström, som fått bemöta en del (av kritiken reds. anm) har svarat och det enda jag har sagt är att vi naturligtvis för en dialog om det i förbundsstyrelsen och det har vi också återgivit. Så jag lämnar er med det just nu, svarar Reinfeldt.
Men du har inte varit så intresserad av att svara på frågor till större mediehus. Varför inte?
– Det är huvudsakligen kring arbetsmiljön på SvFF:s kansli som frågorna gäller. Jag svarade ju i den artikelskrivningen, så jag tycker nog vi har givit svar från de som har arbetsgivaransvaret och uppföljningsansvaret.
Men har du fortfarande förtroende för Andrea Möllerberg och Kim Källström i deras roller?
– Kim är ju anställd av Andrea, men här gäller som i alla andra sammanhang att vi har alltid förtroende för de som vi har förtroende för tills att det är något annat som meddelas.
Det kommer ett nytt val (till ordförande för SvFF) i mars. Kommer du ställa upp för omval?
– Det ska jag ta med valberedningen. Det har jag meddelat. Jag fullföljer mitt mandat och sen finns det en process för detta, men den är inte där ännu.
Norrlands distrikt gick i dagarna ut och meddelade att de helst inte vill se dig som ordförande framöver. Hur känns det?
– Det är en del av valberedningsprocessen. Jag ska föra den dialogen när det är dags för det, med valberedningen.
Det känns som svensk fotboll är mer splittrad än den varit på väldigt länge, av det som framkommit i media. Det kan väl inte kännas bra i din roll att det är så, och ligger och pyr så mycket (missnöje)?
– Jag uppfattar det som att jag fick ett stort förändringsmandat och det har framförallt Andrea Möllerberg satt i verket och den förändringen är vi mitt i steget i, och det leder till en del reaktioner. Så fungerar det och ibland måste man göra förändringar och det har jag varit med och satt igång.
Vad tror du är viktigt nu för svensk fotboll framåt, för att komma samman efter det som uppkommit?
– Dels är det viktigt att det går bra för framförallt våra herr- och damlandslag och att den positiva utvecklingen kring framförallt herrallsvenskan, men förhoppningsvis också damallsvenskan, kan fortsätta med publiktillströmning och liknande. Sen är det också viktigt att vi fullföljer vårt förändringsarbete, för det handlar väldigt mycket om utvecklingskraften och spelarutvecklingen i svensk fotboll, som vi vet att många vill ska få sina resurser, se till att fotbollen verkligen kan verka och erbjuda till unga killar och tjejer över hela landet. Det är det viktigaste.
När Fotbollskanalens Olof Lundh sommarpratade i Sveriges Radio uppmärksammade journalisten att Reinfeldt tar ut fullt arvode som ordförande i SvFF, trots att han sitter med i flera andra styrelser (sju) och har ett aktiebolag som omsatte närmare nio miljoner kronor i fjol, där vinsten var hela fyra och en halv miljoner kronor.
I sommarpratet framkom det dessutom att, i en tid där ekonomin är pressad för förbundet (bland annat med ett sparpaket på 30 miljoner kronor för 2024), SvFF betalar hälften av kostnaderna för Reinfeldts personliga assistent – trots att den tidigare ordförandeassistenten finns kvar inom förbundet, men numer jobbar med annat.
Du tar ut fullt arvode för ditt uppdrag i SvFF, trots att du sitter med i andra bolagsstyrelser som det här (Visita). Är det rimligt tycker du?
– Ja.
Karl-Erik Nilsson, den förre ordföranden, halverade sitt arvode när han kom med i Uefas exekutivkommitté. Med tanke på den ekonomiska situationen, där ni vill göra en del besparingar, vore det inte rimligt om du också gjorde detsamma?
– Nej, jag tycker att det fungerar så att talar man med en valberedning och erbjuder sitt uppdrag är man också överens om till vilken ersättning. För mig är det som andra jobb, andra verksamheter. Du gör ett avtal kring en lön och den ska du sen kunna få ut.
Förbundet har gått in och bekostat halva kostnaden för din assistent, trots att det redan fanns en ordförandeassisten innan. Hur kommer det sig att det blivit så?
– Jag såg den där kommentaren, och jag sa det redan i TV4 (Nyhetsmorgon, reds. anm) att jag tycker det är futtigt att gå in och diskutera exakt arbetsfördelning på kansliet. Därför det kommer också ned till hur Andrea (Möllerberg) valt att fördela arbetet på kansliet. Det handlar om att personer gör lite olika uppgifter och den typen av ordförandeansvar jag har är att se till att budgeten fungerar och att vi följer upp vad generalsekreteraren gör. Så jag tycker inte riktigt det ligger på mitt mandat.
Menar du att de som kommer med dessa påståenden inte har full insyn i verksamheten och varför vissa beslut görs?
– Ja, eller också är det så att generalsekreteraren, som då är vd, leder och fördelar arbetet och gör det inom budgetramarna som vi fastställer. Att då gå in och börja diskutera fördelning på exakta medarbetare tycker jag man ska vara lite försiktig med. Det är fullt logiskt att ställa frågor till mig eller till en generalsekreterare, men då är vi inne och diskuterar konkreta arbetsuppgifter på enskilda individer, och då är jag lite mer försiktig.
Det är många ex-anställda som uttryckt att många mår dåligt inom förbundet. Det måste vara jätteallvarliga anklagelser, och något ni själva ser allvarligt på?
– Man ska alltid respektera när människor uttrycker såna känslor och det tycker jag också Kim (Källström) och Andrea (Möllerberg) uttryckt på ett bra sätt och följer upp. Det är ibland effekten av att man förändrar. Alla håller inte med och en del gör idag något annat. Återigen, det får man respektera. Men vi upplever att vi behöver göra en del förändringar och det är det förändringsarbetet som nu är igång.
Vårt samtal är över. Fredrik Reinfeldt fortsätter sitt besök i Vimmerby, med topparna inom den svenska besöksnäringen. Hur det blir med hans framtid som ordförande för Svenska Fotbollförbundet återstår att se.