Här ska SM-festen vara om prick ett år

På dagen om ett år är SM-veckan i Linköping i full gång. Då ska 6 000 tävlande inta staden under sju intensiva dagar.

Anders Thorén, projektledare för SM-veckan 2022 hoppas att den här platsen på Stora torget ska sjuda av ännu mer liv om ett år när tävlingarna drar igång.

Anders Thorén, projektledare för SM-veckan 2022 hoppas att den här platsen på Stora torget ska sjuda av ännu mer liv om ett år när tävlingarna drar igång.

Foto: Peter Calén

Sport2021-06-27 08:00

– Det känns bra att vi nu äntligen har fått kicka igång jobbet med det här på allvar.

Anders Thorén är mötes- och evenemangschef vid Visit Linköping och projektledare för SM-veckan. Han har högsta ansvaret för att tävlingarna genomförs på bästa sätt och att hela evenemanget blir en stor folkfest.

För en folkfest ska det bli. På riktigt. Utgångsläget, det som Anders kallar plan A, är att det om ett år inte finns några restriktioner kvar som hindrar idrottsevenemang som SM-veckan att samla tävlande och publik.

– Just nu är det den enda plan vi har. Skulle vi få något annat att förhålla oss till får vi justera tävlingarna efter det.

Att säga att det är Anders Thorén som är den stora anledningen till att SM-veckan med sina drygt 30 idrotter och 6 000 tävlande kommer till Linköping är inte att överdriva. Även om han inte riktigt erkänner det själv.

– Nja, jag vet inte. Utan att få med kommunen och alla andra aktörer som måste finnas med hade det inte gått. Men visst, kanske har jag tillsammans med Visit Linköping varit ganska drivande i det här, det får jag väl erkänna.

Han har själv varit på studiebesök på tidigare upplagor av tävlingarna och imponerats av hela konceptets idé.

– Jag anser mig själv vara genuint sportintresserad men har under de SM-veckor jag varit på upptäckt nya sporter som jag inte visste fanns, och blivit fascinerad av dem. Det är just tanken med att samla många idrotter på samma ställe, att ge dem chansen att visa upp sig och kanske få åskådare att fastna så mycket för dem att de senare vill testa själva.

Vad består ditt arbete i just nu, för dagen?

– Just nu håller jag bland annat på och skapar kontakt med alla de föreningar som ska arrangera respektive idrottsmästerskap. Jag försöker också fastställa på vilken plats varje idrott ska vara, för att få ett så tajt arrangemang som möjligt där det ska vara lätt för alla att ta sig till de olika sporterna. 

– Det stora jobbet just idag är att hitta en banslinga på 1,5 kilometer i centrum som vi kan ha tävlingarna i rullskidor på. Det är inte helt lätt att få till det, men jag är förhoppningsfull.

Tre platser blir tydliga centrum för tävlingarna. Det är Stångebrofältet med en mängd idrotter, motorstadion med speedway, crosskart och rally och det är citykärnan med bland annat cykel, orientering och boule.

– Fokus för oss är det sportsliga, att göra bra tävlingar som blir utslagsgivande och rättvisa. Men det är också viktigt att samsas med näringsidkare och se till att de får ett mervärde av det här. Så vi kommer inte att ta bort några uteserveringar för att kunna köra en cykeltävling, vi ska se till att lösa det ändå så att alla blir nöjda. 

En viktig del i att arrangera SM-veckan, säger Anders Thorén, är att få till ett arv efter att de tävlande lämnat staden. Bland annat att de föreningar som arrangerar sitt mästerskap ska ha en beredskap för att ta emot eventuellt nya medlemmar. Och att ge föreningarna en kick inom sin egen organisation när de får ett stort mästerskap att arrangera och samlas kring.

– Det här ska inte bara vara en isolerad händelse under en vecka, vi ska se till att det går i linje med kommunens idrottspolitiska program "Aktiv hela livet". 

Han tar en av tävlingarna, 10 km landsvägslöpning, som ett exempel.

– I det loppet kan vem som helst delta och vi hoppas att det kan bli ett väldigt stort startfält. Vår förhoppning är att göra det som ett friskvårdprojekt tillsammans med kommunen, det skulle vara riktigt häftigt att få med medborgarna.

Hur ser budgeten för veckan ut?

– Kommunstyrelsen har beviljat oss 7,5 miljoner till tävlingsdelen plus 2,3 miljoner till det som kallas idrottsfest med kulturella inslag. Det är ungefär vad de andra städerna tidigare gått in med.

Vad kalkylerar ni med att det ger tillbaka?

– Omöjligt att säga. Det finns turistekonomiska mätningar sen tidigare som pratat om summor på 40–50 miljoner till värdstaden, men det kanske man ska ta med en nypa salt. 

Har ni arenor till allt? 

– Ja, till de allra flesta.

Bangolf?

– Intressant att du tar upp det, där har vi en utmaning. Det finns ingen klubb och ingen bana i Linköping, men enligt uppgift vill klubben i Norrköping starta en förening här och diskussioner pågår om att anlägga en bana. Övriga arenor finns eller kommer att lösas tills dess.

Om ett år, den 27 juni 2022, är det dags. Då ska Anders Thorén ha rätat ut alla frågetecken.

SM-veckan 2022

Datum: 27 juni-3 juli.

Platser: Tävlingscentrum på tre platser; Stångebro, City och Motorstadion. 

Deltagande idrotter: 3×3 basket, Aquabike, Artistisk gymnastik, Bangolf, Beach soccer, Beachhandboll, Beachvattenpolo, Bordtennis, Boule, Bowling, Bågskytte, Casting, Cricket, Crosskart, Cykel och paracykel, Discgolf, Friidrott, HEMA, Hopprep, Kanotpolo, Kyokushin, Mountainbike, Orientering, Paragolf, Rally, Rugby, Rullskidor, Simning, Skateboard, Speedway, Squash, SUP, Working equitation, Wakeboard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!